Запорізька атомна електростанція: зброя чи жертва?

Ситуація щодо ЗАЕС загострюється з кожним днем. Як Україна, так і Росія волають про загрозу, українці на прилеглих територіях потроху божеволіють від хвилі жаху, яка виливається зі ЗМІ, а весь світ читає новини з попкорном в руках. Чому ситуація з Запорізькою атомною станцією перетворилася на серіал?

Гра в шахи чи в карти?

Територія ЗАЕС замінована з березня 2022 року. Російське командування з самого початку знало, що відвоювати такий обʼєкт атаками практично неможливо, тому одразу вклало в нього неабиякі збройні ресурси. Тут ідеальне сховище для техніки, для збереження військових і т.д. 

Україна, звичайно, в курсі всього цього. Для неї ЗАЕС – ідеальний привід наголошувати про страшну небезпеку, що нависла над Європою, і вимагати озброєння, необхідного для контрнаступу і повернення атомної станції під контроль Києва. 

“Пробник” ядерного вибуху

Якщо з позицією України щодо ЗАЕС все логічно і зрозуміло, то не всі усвідомлюють, навіщо Росія робить галас навколо цієї теми. Насправді ця тактика спрямована на те, щоб чинити тиск на Європу перед проведенням вирішального саміту НАТО, під час якого будуть означені перспективи майбутнього членства України. 

Погрози, які читаються між рядків: “Якщо Україна буде в НАТО, ми застосуємо радикальні методи. А “пробником” стане ЗАЕС, щоб ніхто не сумнівався в наших намірах”.

Спасителі світу

На цій темі тепер багато хто спекулює. Наприклад, Сі Цзіньпін запевняє, що незастосування ядерної зброї Путіним в березні 2023 року – це саме його досягнення. Начебто Президент Китаю особисто вмовив Кремль втриматись від таких кроків. Ця позиція дає йому можливість заробити бали в очах Європи.

МАГАТЕ

Міжнародна агенція, на яку покладали великі надії з самого початку цієї історії, зробила кілька висновків:

  • Обидві сторони – Україна і Росія – занадто заангажовані, тому прийняти єдино вірне рішення не можна.
  • Інформацію про те, що на території ЗАЕС закладено вибухівку, поки що не вдається підтвердити або скасувати. 

Залишається чекати на саміт НАТО і побачити, яку позицію обере Європа – єдиний на даний час дієвий важіль в ситуації з Запорізькою атомною станцією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *