Запорізьку атомну станцію вирішили захистити, почекавши рік

Сталося те, чого від МАГАТЕ вимагали з самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну: Голова Міжнародного агентства Гроссі представив план, направлений на зменшення потенційних ризиків від військових дій  біля атомки.

Якогось чіткого документи від МАГАТЕ Україна домагалась довгі місяці. Суспільству не було зрозуміло, чому міжнародна організація тягне і не дає офіційних рекомендацій щодо найбільш небезпечного обʼєкту з огляду на війну. Окрім рясних “стурбованостей” конструктиву не було, або про це не повідомляли спільноті.

 На початку 2023 року Гроссі після чергового візиту і аналізу ситуації дав не менш контроверсійний висновок. В ньому зазначилось, що тепер вже запізно і відвернути ризики немає можливості. Така заява передбачувано викликала хвилю обурення. Російська армія продовжувала розміщувати військову техніку на території обʼєкта і навіть всередині промислових будівель, адже вони мають дуже надійну броню, яка надійно захищає російське озброєння. 

Капітан Очевидність

Через кілька місяців Гроссі все ж таки спромігся на офіційний документ рекомендаційного характеру, в якому виклав пʼять пунктів, направлених на зменшення вірогідності катастрофи на атомній станції:

  1. Не розміщувати військову техніку на території ЗАЕС.
  2. Не вести вогонь як з її території, так і в її бік.
  3. Заборонити присутність військових.
  4. Гарантувати безпеку і захист зовнішніх ліній електропередач.
  5. Вести постійний контроль за всіма перерахованими пунктами.

Краще пізно, ніж ніколи?

Виникає логічне питання: чому на таку пропозицію МАГАТЕ було потрібно більше року? Декотрі джерела повʼязують це з контрнаступом української сторони і деокупацією захоплених територій Запорізької області. З огляду на пункти пропозиції і високої небезпеки, логічно, що взяття атомної станції здійснюватиметься облогою і виснаженням російських військових, які там перебуватимуть. 

Однак, документ, представлений Головою МАГАТЕ, не є обовʼязковим до виконання. Недотримання його пунктів не нестиме безпосередніх наслідків. Тому його вже назвали черговим актом “стурбованості”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *