Заради наживи чи на замовлення влади: наступна провокація на кордоні Латвії і Білорусі

Представники Держслужби охорони кордону Латвії повідомили про те, що нелегальні мігранти потрапили на латвійські території за сприяння прикордонників з Білорусі. Про те, що вчинок стане відомий громадськості, білоруси знали. З цього випливає питання: яка мета такого кроку?

Як все відбувалось

6 серпня засоби спостереження, встановлені на кордоні з боку Латвії, допомогли виявити незаконний перетин білорусько-латвійського кордону кількома нелегалами. Вони змогли потрапити на територію Латвії, але найбільш обурливо те, що допомагали їм ті, хто мусить запобігати такого роду речам – білоруські прикордонники.

Допомога від порушників

Саме вартові кордону виконали найважчу роботу: в паркані, який відмежовує між собою землі Білорусі і Латвії, вони зробили дірку, через яку змогли пройти незаконні мігранти. Розміри отвору значні, і на те, що його облаштувати, пішов певний час. 

Після того, як мігранти перейшли на латвійську сторону, прикордонники відновили за можливістю цю ділянку паркану, щоб дірка не була настільки помітною.

Впевнена нахабність

Білоруські прикордонники, які утнули це, прекрасно знали, що паркан відслідковується за допомогою спеціальних технічних засобів, тож не могли сподіватися на тиху та безкарну справу. Тому постає питання: навіщо білоруська сторона вдалась до такої провокації? 

Дехто висловлює думку, що прикордонники справді могли вчинити це в гонитві за незаконною наживою в надії на так звані “сліпі зони”, куди не досягає техніка спостереження. Однак більшість вважає, що все не так просто.

Штучна ситуація

Латвійські охоронники одразу затримали осіб, які незаконно перетнули кордон, і згідно інструкції, розробленої для таких випадків, повернули їх в Білорусь. 

Про те, що білоруські прикордонники допомагають здійснювати таке беззаконня, Латвія раніше вже повідомляла. На фоні цих дій можливе закриття кордону з боку Польщі і Латвії стає ще більш логічним і ймовірним. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *