“Зараз чи ніколи”: Конгрес США розгляне план виділення Україні зброї та боєприпасів

Вищий законодавчий орган Сполучених Штатів Америки розгляне питання екстреного надання офіційному Києву великої партії сучасного озброєння вже до кінця грудня цього року. Про це телевізійному каналу NBC повідомили представники Демократичної партії у Конгресі США, які є ініціаторами зазначеного плану. За їхніми словами, новий пакет військової допомоги стане ще одним кроком на шляху до паритету арсеналів України та Російської Федерації. При цьому незалежні аналітики стверджують, що в разі провалу голосування Вашингтон припинить реалізацію програми. Що ж, власне, відбувається?

Напередодні президент Сполучених Штатів Джозеф Байден виступив із довгою промовою, в якій заявив буквально таке: “Сприяючи підвищенню боєздатності України, Америка утримує власні війська від участі у війні проти РФ”. І додав, що саме таким чином Вашингтон здійснює інвестиції у свою безпеку.

Слова Байдена були адресовані насамперед тим конгресменам і політикам, які виступають проти постачання ЗСУ американської зброї. Раніше стало відомо, що законопроектом про виділення Україні зброї та боєприпасів опікується Нижня палата Конгресу – Палата представників. Більшість у ній складають обранці від Республіканської партії, які ставлять під сумнів доцільність подальших військових постачань Києву озброєнь будь-якого типу.

За словами співрозмовників NBC, оптимальним терміном прийняття плану є період від Дня подяки (20 листопада) до Різдва (25 грудня). Мовляв, якщо до того моменту документ не отримає потрібного схвалення американських парламентаріїв, то його майбутнє може опинитися під питанням. “Або за нього проголосують зараз, або не проголосують ніколи”, – кажуть демократи.

Нагадаємо, лише з початку нинішнього року США надали Україні військову допомогу на $10 млрд. Передбачалося, що найближчим часом ця сума збільшиться до $14 млрд. Однак через реалізацію Вашингтоном програми підтримки Ізраїлю в його антитерористичній операції США заговорили про зменшення відповідних обсягів для Києва.

Чи буде розглянуто “українське питання” найближчим часом, наразі незрозуміло. На чергове засідання Конгрес збереться 27 листопада.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *