Заспокійливе від Арестовича більше не діє?

В перші дні війни в Україні виник небачений ажіотаж на заспокійливі, які одразу було вичерпано на аптечних складах. Але людям заспокійливе було потрібно, як повітря, тому в цей момент починається космічний зліт рейтингів головного “заспокійника” країни – Олексія Арестовича.

17 січня цей політик і медіадіяч подав заяву на звільнення з посади позаштатного радника Офісу Президента України. Що представляє собою ця людина і які найбільші його досягнення та проколи?

Неоднозначна біографія

Олексій Арестович має польське, білоруське та російське коріння. Народився він в Кахетії, але школу закінчив в Києві, після чого почав вивчати біологію у київському університеті. Ця тема була йому не цікава, тому він перестав навчатися, натомість почав кар’єру актора в театрі-студії “Чорний квадрат”.

З 2000 року почав проводити семінари як психолог, а ще через три роки став учнем російського письменника, езотерика , психолога і астролога Авессалома Подводного. Також вивчав теологію у київському інституті. Через рік активних пошуків свого шляху став співзасновником компанії з виробництва фільмів. Одночасно знімався в рекламі, фільмах та шоу на телебаченні.

Як військовий експерт почав фігурувати на екранах та в ЗМІ з 2014 року, коли в народі зріс попит на експертну думку. Треба зауважити, що деякі його передбачування щодо розвитку подій в Україні справдились (анексія Криму, повномасштабне вторгнення в Україну, підтримка Заходу та прискорений вступ в ЄС), а інші – не справдились (передбачення щодо другого президенства Порошенка, неможливість наступу на Київ, думка про те, що РФ не битиме по цивільним обʼєктам, що війна триватиме 2-3 тижні та ін.).

Майстер скандалу

Арестович – майстер суперечних і скандальних заяв. Кожна з них створювала багато шуму навколо цієї персони і підвищувала рейтинги.

Серед найвідоміших фактів такі:

  • Не зважаючи на те, що Арестович був організатором психологічних семінарів і благодійного фонду психологічної допомоги учасників АТО, у 2016 році заявив, що АТО – це курорт для хлопчаків, щось на кшталт літнього табору.
  • В 2020 році після смерті військового в зоні АТО сказав, що той добровільно перейшов на ворожу територію і помер там від підвищеного рівня алкоголю в крові або від передозування наркотиками. Пізніше ця інформація виявилася неправдивою.
  • У вересні 2021 року розкритикував дерусифікацію в Україні і заявив, що українська культура дуже обмежена і недостатня для створення нормальної державної бази.
  • В 2022 намагався дискредитувати українських активістів. З різницею в 1 день заявив, що жінки в лавах ЗСУ – це жах.
  • В липні 2022 року в інтервʼю російському каналу висловив думку про те, що підтримує Радянський Союз і підкреслив, що нічого кращого на цій території ще не було.

Політичний нащадок Жириновського

Декотрі політологи порівнюють Арестовича з Жириновським. Російський колега робив скандальні заяви епатажно, в образі радикального патріота. Такий же епатаж використовує і Арестович, проте з поправкою на українського глядача, якому ближче образ спокійного інтелектуала, а не радикалу з народу. Ця стратегія була дієвою завжди, оскільки забезпечувала розголос і постійну увагу.

Дніпровський прокол

Після січневої атаки на жилий масив Дніпра на місці удару загинуло 44 особи (5 – діти), 79 травмовано (16 – діти), 20 – пропали безвісти.

В той же день Арестович заявив, що це був результат дій ППО ЗСУ. Пізніше українські військові довели, що це не могло стати причиною трагедії через елементарну відсутність таких снарядів на озброєнні ЗСУ.

Дії цієї персони викликали хвилю обурення. Після цього радник Президента сказав, що його слова були спричинені втомою. 17 січня він написав заяву про звільнення з посади, пояснивши свій крок тим, що хоче показати приклад цивілізованої поведінки і визнає свою помилку. Певна безглуздість полягає в тому, що Арестович був позаштатним радником, тому для звільнення не має подавати офіційну заяву, адже в переліку штату його і так нема. Тобто, це можна розцінювати як чергову спробу показати себе “білим і пухнастим”.

Новина про заяву викликала широкий дисонанс серед українців, прізвище цієї особи кілька днів очолювало перші шпальти всіх видів ЗМІ.

Навіщо це все треба

Варто нагадати, що за даними українських соцслужб, радник Президента входить в трійку найбільш популярних політиків і суспільних діячів України. На даний момент його випереджають лише Президент і Головнокомандувач ЗСУ. У серпні 2022 року Арестович висловився щодо можливої участі в президентських виборах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *