“Затягніть ремені!”: Вашингтон зменшить військову допомогу Україні

Напередодні представники адміністрації президента США Джозефа Байдена були змушені констатувати нестачу в американській скарбниці “вільних” коштів для регулярного постачання Києву сучасної зброї та боєприпасів, а також фінансування навчань окремих підрозділів ЗСУ за кордоном. За словами заступника спікера міністерства оборони Сполучених Штатів Сабрини Сінгх, на сьогоднішній день Вашингтон витратив понад 95% грошей, призначених на підтримку України загалом. Фактично це може призвести до перегляду тим самим Вашингтоном обсягів допомоги, що виділяється українським партнерам.

Слова Сінгх пролунали як грім серед ясного неба. Раніше вашингтонські політики навперебій заявляли, що Сполучені Штати не відмовляться від програми активного військового сприяння Україні. І справді – Київ отримував необхідні йому озброєння та фінансові кошти, незважаючи ні на парламентську кризу в самих США, ні на антитерористичну операцію в Ізраїлі. Наразі ж зазначені фонди спорожніли.

“Складається цілком зрозуміле враження, ніби вперше за довгі роки Америка не знає, як вчинити в даній ситуації, – резюмував у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Джеффрі Піттерс. – З одного боку, Пентагон має право запросити додаткові кошти через вищий законодавчий орган країни, а з іншого – Міноборони явно опирається ідеї передачі грошей Україні з військового бюджету Штатів. При цьому слід особливо зазначити, що відповідних прямих рекомендацій щодо цього Київ не отримував.

І все-таки “затягнути” ці самі “ремені” Україні, напевно, доведеться. Як підкреслила Сінгх, Вашингтон і надалі постачатиме Київ зброєю та грошима, але в нерозмірно меншому обсязі.

Цілком припинити здійснення такої допомоги Сполучені Штати не зможуть. Заступник Державного секретаря США Джеймс О’Брайєн сказав буквально наступне: “Якщо ми відмовимося від допомоги України в її війні з Росією, згодом США доведеться боротися з Москвою самостійно”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *