«Захист та стабільність»: Латвія назвала головні причини необхідності вступу України до НАТО

У своїй статті для американської газети Financial Times прем’єр-міністр Латвії Криш’яніс Каріньш заявив, що майбутнє України має базуватись на основних цінностях Північноатлантичного альянсу. На його думку, яку поділили багато представників латвійського уряду, саме найширша інтеграція офіційного Києва до західного військового блоку дозволить уникнути нових військових дій на українській території.

Спочатку Каріньш спробував зосередитись на перспективах вступу України до Європейського союзу. Політик наголосив, що ЄС необхідно розпочати відповідні переговори з командою президента Зеленського навіть попри війну у цій країні. «Це дозволить прискорити темп необхідних реформ і напевно зміцнить впевненість армії та народу у перемозі», – сказав він. Однак тут латвійський прем’єр зробив певну ремарку, повідомивши, що після тієї ж перемоги (Києва над Росією – Ред.) слід порушити питання на найвищому міжнародному рівні про негайне входження України до НАТО. «Подібний крок стане єдиною ефективною гарантією захисту української держави після її звільнення від нинішньої часткової окупації», – упевнений Каріньш.

І не лише захисту. «Ймовірно, Каріньш також мав на увазі можливість гарантій політичної стабільності в рамках натовських структур і зміцнення кордонів самого Альянсу, – повідомив у коментарі кореспонденту EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Уільям Конноллі. Федерація навряд чи зможе здійснити чергову агресію щодо вже повноправного окремо взятого члена блоку». Водночас, Конноллі нагадав, що питання таких інтеграційних процесів розглядатимуться виключно після відновлення миру в Україні.

Як би там не було, Латвія поряд з іншими прибалтійськими державами – Литвою та Естонією заявила про намір не лише інтенсифікувати постачання натiвської зброї в Україну, а й наскільки можна посилити дипломатичний тиск на низку держав Альянсу з метою розширити програми військової співпраці між Києвом та Брюсселем.

Передбачається, що на початку квітня поточного року Рига розгляне можливість передачі ЗСУ партії зброї та боєприпасів, а також проголосує за надання Україні чергової партії танків західного виробництва.

Чи буде матиц це намагання успіх – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *