За законами воєнного часу: чим відрізняється мобілізація в Ізраїлі від обов’язкового призову до ЗСУ

Сьогодні, 10 травня, виповнюється рівно місяць відколи прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху підписав указ про мобілізацію армійських і поліцейських резервів країни. Згідно з офіційними даними, “під рушницю” у найкоротші терміни було поставлено десятки тисяч людей. Незалежні аналітики вже порівняли цей процес із загальною мобілізацією в Україні. Чому?

Однозначної відповіді це питання поки немає. З одного боку, надто багато об’єднує ситуацію, що склалася на Західному березі річки Йордан і в Секторі Газа у квітні 2023-го з обстановкою на Сході та Північному сході України 2022-го. В обох випадках відповідна мобілізація була логічним виходом із кризи. І Тель-Авіву, і Києву довелося в односторонньому порядку оголошувати військовий стан, фактично скасовуючи деякі пункти основного законодавства. З іншого боку – квітнева агресія ззовні на Ізраїль, докорінно відрізняється від нападу Росію на Україну понад рік тому. Саме в цьому і криються “мобілізаційні відмінності”.

Згідно з офіційною інформацією, мобілізаційні заходи в Ізраїлі стали фактичною відповіддю на атаку ізраїльської території з боку Дамаска, а також напад на ізраїльтян та іноземних туристів у номінальній столиці Держави Ізраїль. “Ми не чекатимемо нових терактів, і залучаючи резервістів, розпочнемо акцію відплати”, – наголошувалося в заяві ізраїльського уряду.

Слід особливо відзначити, що в Ізраїлі до резервістів потрапляють практично всі громадяни віком від 18 до 60 років, які раніше працювали в держустановах або служили в армії. “Для багатьох громадян участь у подібних мобілізаційних заходах – почесний обов’язок, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE ізраїльський експерт Євген Вольський. – Для нас це питання виживання. У разі подальшого загострення ситуації ми залишимо за собою право увійти на територію суміжної держави. Українська армія та тероборона такого не практикує навіть за законами воєнного часу”.

На запитання, що все ж таки відрізняє мобілізацію в Ізраїлі та Україні, аналітик сказав буквально таке: «Уся справа у термінах завершення мобілізаційної кампанії. Немає жодних сумнівів, що рано чи пізно і Тель-Авів із Єрусалимом, і Київ вирішать свої військові проблеми».

У це щиро хочеться вірити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *