За що воюють: прем’єр-міністр Естонії пояснила суть того, що відбувається між Росією і Україною

До початку і під час повномасштабного вторгнення армії РФ на територію України влада Росії озвучує багато причин, які призвели до таких дій. Проте, справжні мотиви набагато глибші і не так охоче озвучуються росіянам, бо тоді б їх реакція була зовсім інша.

Між молотом і ковадлом

Україна – чіткий розділ, кордон між азіатською і західною культурою, історією і принципами устрою світу. Направо від неї – Росія, наліво – країни ЄС. 

Українські території значні, тут мешкає багато людей, навіть, якщо дивитись в російських масштабах. Останніми роками у силах Азії і Європи зберігався хиткий баланс. Від того, під чиєю владою, або принаймі під чиєю сферою впливу буде Україна, залежить стан політики і устрій більшої частини світу.

НАТО для азіатів – як головна загроза

Саме тому приналежність Києва до Москви завжди була головним фактором, що забезпечував власну потужність і дозволяв не втрачати ваги в макрополітиці. Коли Київ почав занадто активно змінювати свій курс в бік Європи, ситуація стала критичною. Тому Росії не важливо, якої думки дотримуються самі українці, яке майбутнє обирають вони – азійське чи західне. Демократія – вимираюче явище по правій стороні мапи цього континенту.

Завдяки багаторічній пропаганді Росії вся азійська частина Євразії засвоїла те, що російський напад став актом захисту Азії від агресії блоку НАТО. В цю версію і досі вірить більшість азіатів. Саме тому Премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що цей наратив Кремля треба спростовувати і донести до людей справжні мотиви уряду РФ.

Протилежні полюси

Війна стала двовісною лінією протистояння, на кожному кінці якої розташовані аргументи однієї зі сторін:

  • мотиви Заходу – протистояння імперським амбіціям РФ, яка по суті перетворилась в останнього колонізатора, не здатного знайти іншу політику для розвитку держави;
  • мотиви Росії – протистояння блоку НАТО, який заважає їй втілити обраний курс в життя. Цей курс є єдиною рушійною силою країни, якщо відмовитись від нього, неминуче настане крах, бо саме на цей вектор розвитку все поставив діючий уряд.

Наразі НАТО загрожує не безпечному житті в Росії, а саме владі, яка не може піти природним шляхом і триматиметься за свої крісла до останньої краплі крові простих росіян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *