Зближення не відбулось: чи поєднає Україну і Ізраїль спільний ворог

Ізраїль – країна, від якої на початку війни Україна очікувала значної підтримки, хоча підстав для цього було небагато, бо дипломатичні відносини за роки незалежності залишалися стабільно ніякими. Загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту здавалось прекрасним моментом, щоб рішуче зрушити справу з мертвої точки.

Проте останніми днями зʼявилась інформація про відкидання Тель-Авівом особистого “реверансу” з боку Зеленського, а саме – його наміру відвідати країну, яка активно воює. Але чи стало це насправді тим, чим намагаються видати ЗМІ?

Чий Ізраїль?

Після атаки по ізраїльським територіям Президент України рішуче і однозначно зробив офіційну заяву про засудження дій ХАМАСУ. Очевидно, що Україна і Ізраїль мають спільного противника, якщо дивитись в глобальній перспективі. Проте, не треба забувати важливих деталей:

  • нащадки російськомовних вихідців з СРСР становлять біля чверті населення Ізраїлю. Вони здебільшого читають російськомовну пресу, щоб розібратися в ситуації навколо вторгнення Росії в Україну, тому часто потрапляють під вплив російської пропаганди.
  • Ці люди часто ностальгують про часи СРСР, вважаючи Україну “молодшим братом” Росії. Вони виїхали в тоді, коли Україна ще не була незалежною, тому легко приймають ідею, що все треба повернути до “звичного порядку”.

Саме тому інформація стосовно відмови від візиту Зеленського на знак солідарності, яка зʼявилась в ізраїльській пресі, так розповсюдилась у ЗМІ. 

Надія є

Але Євген Корнійчук – Посол України в Ізраїлі – пояснив, що домовленостей про офіційний візит Президента України не було, тому про відміну офіційного візиту взагалі не йдеться. Більш того, він зазначив, що останні контакти голів двох держав були “позитивні”.

Тому є прекрасні перспективи розвитку дипломатії, нехай навіть на фоні спільного ворога, а не спільної приязні. Для початку можна відштовхнутися і від цього, а далі вже і до приязні дорости.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *