«Зворотний бік»: чи Польща й надалі допомагатиме Україні?

Напередодні міністр канцелярії польського президента Марчін Пшидач виступив із справді сенсаційною заявою, в якій фактично закликав Україну “стримати запити” у сфері постачання Варшавою Києву зброї та боєприпасів. Крім того, він висловив сумнів у спроможності Польщі й надалі приймати на своїй території сотні тисяч українських біженців. На даний момент відповідний скандал був залагоджений зусиллями дипломатів двох країн, проте, як припускають незалежні експерти, ця історія може отримати продовження.

Адже справді може. Навіть більше – вже отримала. Посла Польщі у Києві викликали до МЗС України, де вручили ноту протесту. У свою чергу (або натомість – кому як більше подобається) посла України у Варшаві викликали до польського міністерства закордонних справ, де також вручили «відповідну» ноту протесту. На цьому тлі прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав ситуацію, що склалася, «помилковою». «В умовах, коли наша країна надає Києву всеосяжну допомогу, таких помилок не повинно бути», – зазначив він.

А генеральний секретар польської партії «Право і справедливість» Кшиштоф Соболевський заявив буквально таке: «Виклик посла Польщі у Києві – єдиного, хто залишився в українській столиці під час подій 24 лютого 2022-го року, це гра з вогнем та нахабством».

Передбачається, що офіційна Варшава, яка, як і раніше, розглядає Київ як свого політичного партнера, вдасться у відносинах з Україною відразу до трьох хитрощів. По-перше, обмежить доступ на свою територію громадян України призовного віку. По-друге, забезпечить низку категорій українців, які мешкають на українському заході, «картою поляків» з наступним ухваленням польського громадянства. І, нарешті, по-третє, забезпечить доставку певного виду польських боєприпасів для ЗСУ.

«Образно кажучи, це буде «зворотною тягою»: недорозуміння, яке склалося між Варшавою та Києвом, просто нівелюється», – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф.

Як надовго згадане непорозуміння повністю нівелюється – ніхто не знає. На це знадобиться час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *