Зворотній відлік: Зеленський озвучив нові терміни вступу України до ЄС

До кінця грудня поточного року офіційний Київ розпочне активну фазу переговорів із Євросоюзом про своє членство в Об’єднаній Європі. Про це сьогодні у відеовиступі заявив Президент України Володимир Зеленський. За його словами, українська сторона методично виконує основні рекомендації ЄС, а відтак залишає за собою право педалювати розгляд Брюсселем відповідного питання. За попередніми даними, “приєднатися до загальноєвропейської родини” українці зможуть протягом найближчих трьох-чотирьох років.

Свою заяву Зеленський зробив відразу після прийняття вищим законодавчим органом країни закону “Про політично значущих осіб”. Документ, ратифікацію якого вимагали емісари ЄС, передбачає регулювання фінансової діяльності українських політиків, дипломатів, журналістів та інших представників еліти. Як стверджують його автори, це дозволить завдати “нищівного удару по корупції в Україні”.

Незважаючи на те, що деталі нового документа поки не стали оприлюдненими, у самому Євросоюзі вже порахували його обговорення у Верховній раді достатньою підставою для проведення з Києвом необхідних консультацій. “Україна робить успіхи у справі найширшої інтеграції до всіх структур Євросоюзу”, – резюмував Верховний представник ЄС Жозеп Боррель. У такому тоні висловилася і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Однак ось у чому справа – на сьогодні практично ніхто з керівництва того ж Європейського союзу не визначив чітких термінів входження України до складу міжнародної освіти. За влучним висловом міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, зараз ЄС зобов’язаний зосередити свою увагу виключно на політичній, фінансовій та військовій допомозі Києву у війні проти Росії. Таким чином, нагальна для України інтеграційна тема має бути відкладена на невизначений термін.

І все ж таки цей термін, схоже, визначений. “Ми з нетерпінням очікуємо на політичне рішення лідерів країн Євросоюзу [з цієї проблематики]”, – недвозначно заявив український керівник. Як зазначили міжнародні аналітики, цим Зеленський вкотре поставив Брюссель перед фактом своєї “повної готовності увійти до ЄС”. “Київ вже почав зворотний відлік до моменту “урочистого вступу” до Об’єднаної Європи – сказала в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький експерт Марі П’юдеба. – Іти на зворотний захід вже не зможе. Так, мабуть, і не захоче”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *