Зеленський вирішив шукати прямої підтримки у Бога: результати візиту до Папи Римського

Позиція Папи Франциска щодо ролі Росії в поточному конфлікті з Україною не завжди була очевидною і чіткою. Саме тому особиста зустріч Президента України і голови Ватикану була надважливою. Чи принесе вона реальні результати?

Над Римом затих гул гвинтокрилів

Візит готували секретно. До забезпечення охорони під час зустрічі долучили близько 1000 полісменів. Також на момент візиту над Римом зупинили польоти авіатехніки, яка постійно контролює повітряний простір. 

Чому відтягували першу зустріч

Риторика Папи Франциска іноді викликала обурення українців та тих народів, які відчувають біль за страждання людей України. Він підкреслював, що росіяни – великий народ, якому не притаманна жорстокість. Такі заяви на фоні кадрів з Бучі, Ірпені та інших деокупованих територій звучали контроверсійно. 

Також Франциск казав, що Україна стала полем битви кількох імперій, по суті, підтримуючи російську пропаганду щодо того, Україна – лише розмінна монета у великій грі. 

Ворог чи партнер?

Попередня зустріч Папи з Зеленським відбулась ще в 2020 році до повномасштабного вторгнення Росії. Чому ж Президент України вирішив вирвати час, призначений на переговори з партнерами, що надають озброєння чи фінансову допомогу, для візиту в Рим?

Є кілька вагомих причин:

  • Папа Франциск декілька разів згадував про те, що готовий стати посередником у спілкуванні двох країн, що конфліктують.
  • Він вже здійснив візит в Угорщину – країну, яка становить найбільший опір допомозі Україні серед членів ЄС. 
  • Раніше Франциск зустрівся з українським Премʼєр-міністром. Обговорили можливість візиту священнослужителя до Києва.

Те, що Ватикан – такий же гравець на політичній сцені, як і будь-яка країна Європи, не підлягає сумнівам. Хоча тут немає армії, він значно впливає на головні події у світі.

Деякий час тому Франциск заявив, що бере участь за лаштунками у миротворчій місії, направленій на припинення війни між Росією і Україною. Не виключено, що зустріч Папи з Зеленським означає активізацію цієї ініціативи. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *