Зеленський запросив Президента Китаю в Київ

Одним з наймогутніших союзників Росії може стати Китай. Зараз ця країна надає непряму допомогу, проте, якщо союзництво стане відкритим і повномасштабним, українсько-російський конфлікт може закінчитися перемогою РФ. Саме тому наразі дуже важлива дипломатична робота Києва в цьому напрямку. 

Перше запрошення

В інтервʼю Президент України Володимир Зеленський розповів, що робота на цьому напрямку була розпочата ще до повномасштабного вторгнення Росії. Відбувся контакт до лютого 2022 року, після чого Зеленський запросив Сі Цзіньпіна з офіційним візитом в Київ. З тих пір будь-які контакти припинились. 

Не складати рук…

Пізніше такі спроби повторювались, проте відбувались вони вже не безпосередньо за участі перших осіб держав, а на нижчому рівні. Попри всі намагання результатів це не приносило.

Особливо дивним китайське мовчання виглядало на фоні запропонованого Пекіном мирного плану врегулювання конфлікту між Росією і Україною. Як мінімум, Китай повинен бути зацікавленим у тому, щоб вислухати коментарі однієї зі сторін цього плану. Небажання працювати напряму з українським урядом в цьому питанні дуже красномовне для всіх політичних сил світу. 

Якщо врахувати, що Сі Цзіньпін став першим зі світових політиків, який зустрівся з Путіним після видачі Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт Президента РФ, то пріоритети стають очевидні. 

… і йти напролом

За останній рік українські політики внесли нові риси в міжнародну дипломатію. Це такі принципи, як відсутність зайвої традиційності і прямота у висловлюваннях. Такої ж тактики Київ притримується і щодо Китаю.

Показовим стало те, що саме під час візиту Сі Цзіньпіна в Москву Зеленський повідомив про передачу української формули миру дипломатичними каналами.

Крок до діалогу

Офіс Президента тим часом повідомляє, що спілкування між Президентами Китаю і України планується, і зараз над цим активно працюють як в Міністерстві Закордонних Справ, так і в ОП. 

МЗС Китаю також повідомляють, що вони позитивно налаштовані щодо майбутніх переговорів, оскільки Пекін однаково відкритий для всіх сторін плану по мирному врегулюванню. Однак, коли саме відбудеться цей контакт, сказати поки що неможливо.

Позиція затягування

Тобто, така позиція, коли “Ні” чітко не кажуть, а просто тягнуть роками паузу з відмовками про те, що треба почекати, можна вважати умисним затягуванням. Воно вигідне для Китаю, адже не викликає зайвого напруження в очах міжнародної спільноти і дозволяє надалі реалізувати свій план.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *