“Зеленський намагається зберегти молодь”: колишній міністр Великої Британії пояснив темпи контрнаступу

Бен Воллес був міністром оборони Великої Британії в момент повномасштабного в вторгнення РФ на територію України, і залишив посаду лише в 2023 році. Тому він зсередини спостерігав процес формування і підготовки до українського контрнаступу. І якщо раніше політичні звʼязки не дозволяли йому висловлювати все, що дійсно в думках, то тепер державний діяч може не обмежувати себе. Саме тому дуже цікава його оцінка щодо українського контрнаступу.

Воллес зазначає, що загалом динаміка дуже успішна. Попри повільні темпи можна говорити про впевнений прорив російських позицій. 

Краще, ніж могло бути

Він зазначає, що українські захисники і захисниці вчергове продемонстрували, як сильно НАТО недооцінювало ЗСУ. 

На думку колишнього Міністра оборони, російське військо просто тріщить. Найважливіші на даний момент два фактори:

  1. Впровадження нової тактики подолання велетенських замінованих територій, на які Росія робила велику ставку. Ця лінія захисту потребувала багато фінансів та часу, але вже зрозуміло, що вона не спрацювала так, як планувалося. Прорив з боку України не стався блискавично, але і не зупинився. 
  2. Завдяки ракетам Storm Shadow ЗСУ ліквідує російські військові штаби як недалеко від лінії фронту, так і в тилу.

Бен Воллес вважає, що ми зараз спостерігаємо перший акт битви за повернення Криму, оскільки повна перемога України з мрії перетворилася на реальну перспективу. 

Британець вказує, що крім фактору озброєння плюсом України і суттєвим мінусом Росії є людські емоції. Якщо у українців це справедливий гнів і бажання повернути своє, свого роду битва за справедливість, то для росіян на полі бою головною є основна мета зберегти життя на території чужої країни. Саме це і призведе до фатальних наслідків для самого Путіна.

Російський Президент у відчаї хапається за дві рятівні речі:

  • час;
  • розкол світової спільноти. 

Саме вони здатні відтермінувати його фінал.

Гірше, ніж можливо

Воллес каже: щоб зберегти динаміку подій на фронті, треба надалі збільшувати поставки озброєння, ракет та артилерії. Проте, він зазначає, що Зеленський не демонструє тих темпів мобілізації в Україні, які змогли б вплинути на перебіг війни.

Справа в тому, що середній вік солдата ЗСУ – 40 років. Так відбувається через те, що молодих людей не дуже активно призивають до лав армії. Таку позицію Президента України колишній Міністр оборони вважає зрозумілою, адже після перемоги перед Україною встане жахлива демографічна проблема через брак працездатного населення. Але проблеми треба вирішувати поступово, інакше не вийде. Саме тому він закликає збільшити обсяги мобілізації, хоч таке рішення буде дуже непопулярним. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *