Зеленський і Тихановська: чи є сенс у дипломатичних відносинах

Перша зустріч Президента України і колишнього кандидата на пост Президента Білорусі Світлани Тихановської відбулася в Німеччині наприкінці минулого тижня. Раніше ця опозиційна лідерка білорусів, які бажають демократичного розвитку країни, запропонувала розпочати дипломатичні відносини між Києвом та нею, як офіційно визнаною легітимною представницею Білорусі. Чи приваблива така перспектива для України?

Дружина свого чоловіка

Світлана Тихановська вирішила балотуватися на президентських виборах-2020 в Білорусі після того, як її чоловіка – кандидата на пост Президента – фізично усунули від участі в перегонах. Оскільки він мав з великою ймовірністю отримати перемогу, його арештували, а після судового процесу через рік присудили 18 років увʼязнення. 

Фактична лідерка фактичного уряду

Після того, як в Білорусі були придушені повстання проти фальсифікації результатів виборів, Світлана Тихановська мешкає за кордоном. Її було признано представником її країни на міжнародній арені, оскільки діючий Президент Лукашенко з 24 лютого 2022 року не є гарантом незалежності та суверенітету Білорусі. 

Низка західних держав вважає Тихановську легітимною представницею її країни.

Жінка робить перший крок

Ще у 2022 році Світлана Тихановська запропонувала Києву встановити дипломатичні відносини від імені Білорусі. Офіційного продовження цьому не було.

Проте, зараз ситуація змінилась. Це повʼязано з тим, що на початку 2023 року в Бельгії розпочало роботу демократичне представництво Білорусі. Тому для розгляду пропозиції Тихановської є вагомі причини:

  • Дипвідносини з офіційним Мінськом при діючій владі неможливі, і це безповоротно.
  • Тихановська – одна з найімовірніших кандидатів на пост Президента Білорусі після падіння режиму Лукашенка.
  • Можна вже налагодити відносини і набути майбутнього партнера, якого визнає Захід. 

Враховуючи активність, ентузіазм і політичну позицію жінки, у неї є всі шанси стати Президентом, який досягне швидкої інтеграції з Європою. Тому такий дипломатичний партнер для України бажаний.

Проте, треба памʼятати: влада наразі не в руках Тихановської, і для здобуття президентського кресла їй потрібна буде допомога партнерів. Чи може Україна зараз дозволити собі участь в такій серйозній справі – питання непросте. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *