Зеленського запросили на саміт НАТО, де будуть вирішувати, як гарантувати Україні безпеку

Суперечки з приводу того, чи ввійде колись Україна в блок НАТО, тривають дуже гаряче, особливо, протягом останнього року. Прибічники тотальної “зради” зазначають, що Україну здали, і їй ніколи не бути членом Організації Північно-Атлантичного договору. Тим часом відбувається щось, що може означати фактичний крок НАТО в бік України.

Чинний Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг дав брифінг до Дня незалежності Естонії. Однією з тем, які обговорювали, стала Україна і політична ситуація навколо російського вторгнення.

Нагадаємо: з 12 червня 2020 року Україна отримала статус члена програми розширених можливостей

Під час брифінгу Столтенберг запросив Зеленського на саміт НАТО до Вільнюса, який має відбутися в липні 2023 року.

Президент чи лише зображення

Генеральний секретар підкреслив, що бажана саме фізична присутність Президента України. Проте, зрозуміло, що це буде під питанням до останнього моменту, адже в країні продовжується війна, і саме ситуація на фронтах визначить можливість присутності Зеленського у Вільнюсі. Про це не говориться вслух, але насправді ризиків багато, починаючи від фактичного існування України на той момент і закінчуючи питаннями безпеки самого Президента.

Формат липневого саміту – зустріч лідерів НАТО. Те, що на нього запрошують Зеленського, красномовно свідчить про відкриту позицію щодо України. Проте, риторика з приводу фактичного членства в НАТО зараз залишається одним із головних приводів для політичних і пропагандистських маніпуляцій.

На аналогічному саміті у Мадриді, який проводили в червні 2022 році, Президент України зміг бути лише у онлайн форматі. Проте 11 і 12 липня 2023 року у Вільнюсі зроблять все можливе, щоб вдалося забезпечити саме фізичну присутність.

Треба підготуватися

Премʼєр Великої Британії Сунак під час конференції в Мюнхені сказав, що НАТО повинне гарантувати безпеку Україні. Саме це питання буде основним під час липневого саміту. Щоб зустріч лідерів альянсу пройшла результативно, треба вже розпочати підготовку варіантів, розглядати механізми забезпечення гарантій та таке інше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *