Зміна влади в Братиславі: чого очікувати Україні

Вже відомо, що переможцем у виборах в Словаччині стала проросійська партія на чолі з Робертом Фіцо. Він відомий своїми антиукраїнськими закликами. Чи зміниться його риторика після виборів і що це означає для України?

Одразу після оголошення результатів очільник словацької партії Smer-SD Роберт Фіцо заявив, що свою позицію щодо України він не змінив. Політик вважає, що в його країні існують більш нагальні проблеми, які треба вирішувати в першу чергу.

Є два основні напрямки, в яких партія Smer-SD проявляє свою протиукраїнську позицію:

  1. Прийом України в НАТО.
  2. Військова допомога ЗСУ.

Ситуація полягає в тому, що тепер Словаччина разом з Угорщиною зможуть бути протиставленням загальноєвропейському консенсусу щодо позиції стосовно України.

Проте, існують внутрішні і зовнішні фактори, які здатні вплинути на курс Словаччини в найближчому майбутньому.

Не все так однозначно

Тепер партії Smer-SD треба створити новий уряд.

В коаліцію ймовірно ввійдуть такі партії:

  • Smer-SD;
  • SNS;
  • Hlas.

Експерти передбачали, що категоричність Фіцо повинна могла б помʼякшитись в такому сусідстві, бо Hlas – палкий прихильник підтримки постачання військової допомоги Україні. Ця партія повністю поділяє загальний погляд ЄС на російську агресію. 

Але під час виборів сталася радикальна зміна курсу Hlas: очільник заявив, що з військовою допомогою треба закінчувати. 

Обидві провідні партії продовжують вважати, що гуманітарна підтримка і допомога при відбудовуванні України може відбуватися за сприяння Словаччини, але до війни їх країна більше не буде причетною.

Вплив ззовні

Теоретично саме ЄС може певним чином вплинути на принципову позицію Словаччини, але і тут є проблема: в країні все більше розпалюються настрої щодо виходу з Європейського Союзу. Цього літа тут навіть ініціювали референдум про вихід з ЄС, а оскільки російська політика вмикає все більше важелів впливу на позицію Словаччини, то експерти вважають, що вихід з ЄС – лише питання часу. 

Отже, країн, які відхиляються від загального курсу в Європі, стає більше. Чим може закінчитися така тенденція, зрозуміло і без професійної аналітики. Протистояння Захід-Росія може скоро змінити вектор розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *