Зниження підтримки України: правда чи фейк

В медіа з осені минулого року вирують новини про зменшення західної підтримки Україні. Але попри це ЗСУ показують результати, проводять успішні операції і не мають кардинального погіршення на фронті. За рахунок чого це можливо?

Хоча останні 2 місяці поставки з Європи та США майже припинились, але вони продовжуються з інших каналів. Не всі ці канали відомі, хоч і існують давно. З того, що відбувається, можна зробити висновок, що саме в такий – прихований – формат поступово переходять декотрі партнери України. Причинами для цього найчастіше виступають політичні мотиви, можливий тиск з боку Росії тощо.

На Мюнхенській конференції з безпеки експерт Ніко Ланге сказав: “Ситуація в Україні не така погана, як наші дискусії навколо неї”. 

Все за наукою

Університет міста Кіль (Німеччина), який займається детальним підрахунком всієї допомоги, що надається Києву, дійсно вказує на те, що з серпня до жовтня 2023 року кількість допомоги була рекордно низькою за весь час з самого початку повномасштабного вторгнення і становила 2,11 млрд євро. Але вже в листопаді-грудні сума стрімко злетіла до 15 млрд євро, і значна частина її – це допомога на 2024 рік. 

Рік теж почався досить оптимістично: лише протягом перших тижнів січня Україна отримала 3 великих пакети допомоги з боку таких європейських країн:

  • Німеччина;
  • Чехія;
  • Велика Британія.

Дійсно напружена ситуація наразі зберігається з артилерійськими боєприпасами, особливо на фоні недотримання Європою обіцянки щодо поставки мільйона снарядів до весни поточного року. 

Або-або

Незважаючи на те, що ЄС дійсно боїться поразки України, такого сценарію найближчим часом не очікують. Інша справа, що без допомоги США перспективи похмурі. Особливо на фоні інформації, яка днями сколихнула інформаційний простір. Йдеться про протистояння, до якого готуються Німеччина і Росія. Російські військові підрозділи дійсно проводитимуть протягом 2024 року чимало навчань, які описують подібні сценарії. Перший етап ескалації очікується в лютому, коли Росія пропрацьовуватиме атаку по країнах НАТО. 

У відповідь на це Європа запланувала свої дії, і деякі пункти з нього відомі:

  • Січень – Польща і країни Балтії ініціюють засідання Ради НАТО, щоб повідомити про наростаючу загрозу з боку Росії, яка стягне війська до кордонів Прибалтики;
  • Травень – НАТО приймає рішення про заходи по запобіганню нападу на Сувалкський коридор з боку Білорусі та Калінінграду;
  • Невизначена дата – наказ про переміщення на східні рубежі армії з 300 тис військових.

В Європі розуміють, що цей план безпосередньо залежить від ситуації на фронтах в Україні, саме тому підтримка Києва не може знижуватися настільки, наскільки про це повідомляють.  Ймовірно, що тут застосовується навмисна інформаційна кампанія для того, щоб застосовувати елемент неочікуваності для іншої сторони конфлікту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *