Знову двадцять п’ять: коли Україна таки вступить до НАТО?

Напередодні радник із національної безпеки при президенті США Джон Кірбі виступив із заявою, в якій наголосив на необхідності прийняття України до структур Північноатлантичного альянсу. І відразу ж обмовився, наголосивши, що членом західного військового блоку українська держава стане лише після завершення військового конфлікту між Києвом та Москвою. Раніше глава парламенту Словаччини Борис Коллар узагалі поставив під сумнів доцільність присутності України у натовських структурах. На цьому тлі міжнародні аналітики ставлять резонне питання – а чи справді найближчим часом офіційний Київ остаточно інтегрується до Альянсу?

З моменту проголошення Україною курсу на повномасштабну співпрацю з НАТО пройшло понад 25 років. Раніше перші особи Сполучених Штатів Америки та ЄС методично наполягали на необхідності приведення українських збройних сил під натовські стандарти. У рамках зазначеної стандартизації на території від Ужгорода до Харкова свою роботу справді припинили десятки військових аеродромів, сотні військових літаків фактично було відправлено в брухт. У результаті перед обличчям російської агресії в лютому 2022 року той же офіційний Київ виявився не в змозі вивести в небо бойові машини. Така сама ситуація склалася з виведенням наземної техніки, включаючи танки, БМП та БТР. На момент цього вторгнення збройні сили України просто не змогли модернізувати свої ресурси.

Втім, провини НАТО тут як такої немає за визначенням. Вся справа в тому, що, згідно зі Статутом Альянсу, до цієї структури окремо взята держава може бути прийнята на основі остаточного колегіального рішення – свої голоси «за» інтеграцію мають віддати всі без винятку країни-члени блоку. «Такої єдності не буде, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE турецький політолог Акіф Ідіз. – Наразі проти присутності України в НАТО виступає Туреччина, яка підтримує тісні політичні та економічні зв’язки з Російською Федерацією. Крім того, утриматися у процесі відповідного можливого голосування можуть Румунія, Болгарія та Греція».

Є ще один чинник, який є серйозною перешкодою на шляху вступу України до НАТО. Згідно з одним із постулатів Організації, до її лав не може вступити країна, на території якої ведуться бойові дії. «Виходить, йдеться про якесь замкнуте коло, – заявив американський експерт Джеффрі Піттерс. – Саме зараз як член Альянсу Україні можна було б припинити війну з Росією, але такого членства їй не нададуть через цю ж війну». На запитання, чи є зараз якийсь вихід із юридичної колізії, що склалася, аналітик не відповів.

У той же час кілька днів тому під час свого перебування в Києві Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг констатував, що на даний момент Україна готова до «найширшої інтеграції в НАТО», і рано чи пізно «це обов’язково відбудеться».

Щоправда, про терміни можливого членства української держави в єдиному західному військовому блоці він не говорив.

Як би там не було, чинний спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук звернувся до країн-членів НАТО з наполегливим проханням розглянути можливість ухвалення Києва до Альянсу на найближчому саміті блоку, який відбудеться у столиці Литви Вільнюсі 11 – 12 липня нинішнього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *