«Зона ООН»: що є планом Індонезії щодо мирного врегулювання в Україні

Влада Індонезії оприлюднила ексклюзивний план Джакарти щодо мирного врегулювання російсько-українського конфлікту. Згідно з офіційною інформацією, документ містить лише п’ять основних пунктів, які, втім, фактично можуть докорінно змінити ситуацію в Україні та певним чином вплинути на внутрішню та навіть зовнішню політику Києва. Як стверджують незалежні аналітики, цей план цілком може бути прийнятий на розгляд Організацією Об’єднаних Націй.

А, можливо – і ні. Справа в тому, що на реалізацію такого проекту явно не погодиться саме українська сторона. Згідно з головними параграфами документа, частина України має стати демілітаризованою зоною, а на так званих «спірних територіях» під контролем міжнародних спостерігачів буде проведено додаткові референдуми щодо регіонального статусу. При цьому питаннями забезпечення миру в країні займатимуться представники спеціального миротворчого контингенту ООН.

За словами одного з авторів згаданого проекту – міністра оборони Індонезії Прабово Субіанто, який і представив його в Сінгапурі на найбільшому форумі з міжнародної безпеки, для створення тієї ж демілітаризованої території обидві сторони, що воюють, повинні відступити від нинішньої лінії фронту на 15 кілометрів і повністю припинити будь-які бойові дії. Мовляв, подібна практика дозволяє зберігати мир на Корейському півострові протягом останніх понад 50 років. При цьому офіційна Джакарта висловила свою готовність брати участь практично у всіх переговорах учасників конфлікту.

Реакція України на ініціативу команди Субіанто була негайною. Як заявив представник українського МЗС Олег Ніколенко, його держава «високо цінує прагнення Індонезії відновити міцний світ у регіоні». І відразу підкреслив, що в Україні немає «спірних територій», а є анексований півострів Крим і частково захоплений Російською Федерацією населені пункти Донецької та Луганської областей. «Ні про які референдуми на цій території сьогодні не може бути й мови», – резюмував він.

Ймовірно, як не може бути й мови і про переговори між Києвом та Москвою – навіть за посередництва тієї ж ООН. До речі, таку сентенцію сьогодні обстоює не лише Україна. Раніше влада Росії заявила про «неможливість будь-якого діалогу з українською владою». А російський президент Володимир Путін взагалі запропонував контактувати із Володимиром Зеленським «виключно на умовах Кремля».

Водночас, від своєї «миротворчої місії» Індонезія відмовлятися явно не збирається. За деякими даними, на найближчому засіданні Організації Об’єднаних Націй Джакарта планує виступити із «удосконаленим планом мирного врегулювання в Україні». Очікується, що його автори максимально розширять потенційну зону впливу мандата миротворчої місії оонівських «блакитних касок». Саме тоді все залежатиме від рішення Ради Безпеки ООН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *