Зрозуміти та засудити: у чому суть роботи «Гаазького комітету з Росії»

Сьогодні в нідерландському місті Гаага відкрилося бюро Міжнародного центру розслідування вторгнення Російської Федерації на територію України (ICPA). До структури увійшли найкращі прокурори з Євросоюзу, США та Міжнародного кримінального суду (МКС), а також українські юристи. Передбачається, що ICPA займеться збиранням фактів військових злочинів, скоєних армією РФ у вказаному регіоні. Як стверджують аналітики, роль цього органу у системі правосуддя переоцінити складно.

Схоже, це справді так. Згідно зі статутом ICPA, в обов’язки співробітників Центру входить вивчення скарг мешканців України, які надходять до Гааги, на дії росіян з лютого 2022-го року та перевірка відео- та фотодокументів, які підтверджують або спростовують ці звернення. Дальше більше. Якщо під час відповідної роботи нового органу, який журналісти вже охрестили «Гаазьким комітетом з РФ», буде дійсно виявлено факти масових вбивств щодо мирного населення, його повноваження значно розширяться.

Функції Центру зводяться до словосполучення «зрозуміти та засудити». При цьому саме зараз йдеться про розуміння слідчими масштабів відповідних злочинів. Засудження напевно піде пізніше.

«Немає жодних сумнівів, що це станеться, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Клаус Хофф. – Вже в найближчому майбутньому на базі ICPA цілком може бути створений спеціальний Трибунал для засудження чинних лідерів Російської Федерації». За словами Хоффа, цим шляхом діяльність Центру стане «першим кроком». «Це – величезна робота, яка передбачає високий професіоналізм та самовіддачу співробітників, – сказав він. – Я вважаю, що згадану організацію і міжнародні політики, і прості громадяни асоціюватимуть із роботою Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії (МТКЮ). А це, якщо так можна сказати – дуже високий рівень».

Втім, є й протилежна думка. Скептики висловлюють невпевненість у ефективності роботи такого органу. Мовляв, офіційна Москва здатна всіма засобами протистояти роботі ICPA. Як саме – поки не відомо навіть опонентам «Гаазького комітету».

А ось наскільки ефективною виявиться робота ICPA, світ дізнається найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *