Зрушили з мертвої точки: Україна і Польща почали співпрацювати для розблокування кордонів

Ситуація на польсько-українському кордону почала виходити з-під контролю. Українські перевізники оголосили голодування, і до найгіршого варіанту – заворушень – залишається все менше кроків. Тому профільні міністерства двох країн все-таки спромоглись вдатися до якихось конструктивних дій, хоч і не тих, на які сподівалося суспільство.

Страйк польських перевізників триває четвертий тиждень, і простій однієї вантажівки за добу коштує в середньому 350 доларів. Україна за весь цей час понесла колосальні збитки.

Головне-почати

Владнати справу за один день не вдасться, але перший крок зроблено. Для цього залучили:

  • з української сторони – Міністерство відновлення (в особі Сергія Деркача);
  • з польської сторони – Міністерство інфраструктури (в особі Рафала Вербера).

Вони зустрілись у Варшаві, щоб опрацювати заходи з розблокування кордону. 

Після обговорення було запропоновано кілька “екстрених” механізмів:

  • на пункті пропуску “Угринів-Долгобичув” дозволити проїзд пустих вантажних автомобілів, що знизить навантаження на інші пункти;
  • в системі єЧерга створити паси для порожніх вантажівок на пропускних пунктах “Ягодин-Дорогуськ” і “Краківець-Корчова”.

Ці пропускні пункти обрано з тієї причини, що тут фізично присутні потрібні транспортні смуги як зі сторони України, так і зі сторони Польщі.

Також узгодили пілотний проект реєстрації в єЧерзі, де можна зареєструватися безпосередньо перед перетином кордону в пункті “Нижанковичі-Мальховіце”. Діяти така реєстрація буде протягом місяця. 

Не на часі

Представник української президії повідомив, що найважливіше питання про зміни чи скасування “транспортного безвізу” ЄС для України під час переговорів не розглядати, мета зустрічі була інша. 

За добу до початку переговорів в черзі на українсько-польському кордоні залишалось 2100 вантажівок. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *