ЗСУ: дефіцит зброї і оптимізму

Рік тому професіоналізм і раціональність ЗСУ створили диво, зупинивши просування численної армії ворога і захоплення українських територій. Зараз про погіршення якості армії говорять дуже часто. Зʼявилася інформація, що ситуація змінилась настільки, що це навіть викликало сумніви у можливості анонсованого контрнаступу.

Втрати досвідчених солдат

Кількість втрат живої сили українська сторона не оприлюднює навіть своїм партнерам – США і країнам ЄС, ця інформація є засекреченою. За середніми даними, які надають американські чиновники, ця кількість становить не менше 120 тис. 

І перший фактор, який змінив профіль української армії, це масові втрати досвідчених офіцерів і рядових. За словами військових, відбувається постійне поповнення угрупувань, проте різниця між солдатом, який півроку брав участь в боях, і тим, хто тільки прийшов з навчань – катастрофічна. Більшість тих, хто мали справжній бойовий досвід, вже вбиті або поранені.

Нестача боєприпасів

Для ефективного захисту не вистачає боєприпасів і зброї. Партнери анонсують надання техніки, проте, вона надходить у різнобій. Поки надходить одне обладнання, вороги вже встигають ліквідувати інше. А для масованого контрнаступу треба накопичити певний ресурс артилерії, мінометних снарядів, танків, ракет, бойових машин піхоти, тощо. Це лише посилює критику політики зволікань, яка привела до трагічних наслідків і висмоктування ресурсу ЗСУ.

Що може спасти

Спасти ситуацію може розумне керівництво. Воєначальники знають ситуацію і намагаються діяти відповідно. Важливими на цьому етапі є такі моменти:

  • Термінове навчання військових, які зможуть перекрити дефіцит досвідчених кадрів. 
  • Навмисне утримування бойових підрозділів від поточних бойових дій для накопичення озброєння і набуття досвіду для наступу в майбутньому.
  • Адекватне сприйняття сил супротивника. Ситуація в російській армії теж погіршується. По-перше, вже 97% армії РФ вже розгорнута в Україні, а по-друге, експерти порівнюють виснаження Росії від війні на рівні Першої світової.

Важливо памʼятати, що навіть при перехопленні ініціативи втрати атакуючої сторони становлять у 2-3 рази більше, ніж при обороні. Тож, далі все насамперед залежить від дій військового керівництва і узгоджених між собою дій партнерів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *