ЗСУ – загроза для існуючої влади?

Київський міжнародний інститут соціології провів масштабне опитування, за результатами якого було визначено, що український народ серед всіх державних інституцій виявляє найбільше довіри до ЗСУ. Чому існуюча влада вбачає в цьому загрозу?

В опитуванні з приводу рівня довіри окрім ЗСУ можна було обирати і такі варіанти, як “президент”, “волонтери”, “СБУ”, “нацполіція”, “ЗМІ”, “уряд”, “церква” та інші.

Рівень довіри за опрацьованими даними до ЗСУ найвищий і становить 96%.

Спеціалісти пояснюють, що він складається з кількох складових:

  • віра в те, що ЗСУ дотримується правильних і необхідних дій в умовах, з якими стикається щодня;
  • довіра до інформації, яку озвучують військові очільники.

Воєнний час по суті став “зірковим” для багатьох військових чинів: вони щоденно дають інтервʼю, виступають в програмах і не зникають з перших шпальт новин.

Конкуренція або співпраця

Ситуація така для влади дуже вигідна з однієї точки зору. Це дозволяє проводити мобілізацію з меншим рівнем спротиву, який завжди присутній, не викликає великих протиріч з приводу рішень командування і т.і.

Але є при цьому і ризиковані моменти для влади. Наприклад, при такій великій підтримці очільники ЗСУ можуть стати беззаперечними політичними лідерами в очах народних мас. Під час воєнного стану вибори в країні не проводять, проте після перемоги вони відбудуться в найближчий можливий час, а статистика показує, що голосів підтримки у діючого Президента менше, ніж в ЗСУ. Тобто, хтось із лідерів-командуючих, якого б висунули як претендента на пост, мав би дуже високі шанси.

Часто боротися з цим починають завчасно, ще до перемоги. Це виражається в применшенні заслуг військових чинів, інколи – в їх дискредитації. Політологи вже неодноразово вказували на те, що саме це зараз спостерігається в діях української верхівці. Тобто, влада почуває “дихання в потилицю”. Що обрати – плідну співпрацю чи винищення конкуренції – питання суто політичне. Відповідь на нього залежить від того, наскільки радикально діючі державні очільники налаштовані щодо того, щоб поставити на свої місця наступників, які продовжать політичну лінію сьогоднішньої верхівки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *