ЗСУ потроху знищують ядерну зброю Росії

Вночі з 4 на 5 грудня на аеродромах Енгельс (Саратовська область) та Дягілєво (Рязанська область) пролунали вибухи. Чому вони важливіші ніж підрив Кримського мосту та як це повʼязано з ядерною зброєю?

Сили та інфраструктура, яка була атакована – це не просто авіація і навіть не військова авіація. Це елемент так званої “ядерної тріади”, яка і становить собою стратегічні ядерні сили РФ. На озброєнні Росії є біля 60 бомбардувальників, які можуть нести на борту ядерну зброю. 

Захист таких обʼєктів, як ці аеродроми – першочергове завдання безпекових і військових служб, бо “розмахування” ядерною зброєю залишається останнім козирем після нафтового шантажу

Одразу після інциденту влада РФ відбувалася мовчанням, тому що пояснити, чому прославлене ППО, про яке так довго волали, не спрацювало, було важко.  Експерти одразу висловили думку, що атака – діло рук українців, оскільки раніше ними вже було задано ударів по аеродрому Шайкова (Калузька область) та Веретья (Псковська область). Також після вибухів у Саках відповідальність за них на себе взяла українська сторона, хоч Міноборони РФ стверджувало, що вогневих уражень не було. 

Що передувало атаці

Напередодні в мережу потрапили знімки з аеродрому Енгельса, де було чітко видно скупчену стоянку бомбардувальників, які зберігаються під відкритим небом без будь-яких укриттів. Обидва факти обурили росіян: фото найважливіших військових обʼєктів у вільному доступі і те, як вони зберігаються. Самий благенький ангар став би перешкодою для супутникових знімків.

Звідки прилетіло

Від українського кордону до аеродрому більше 600 км.

Наразі розглядають 2 варіанти:

  • Запуск з українських територій. Росія сумнівається, чи є в Україні зброя такої дальності польоту, бо Захід не надавав такого озброєння. Проте днями було заявлено про випробування ударного безпілотника, радіус дії якого сягає 1 тис км.
  • Запуск з російських територій українськими диверсантами. Ця версія зараз вважається більш ймовірною.

В першому випадку всі питання до служб ППО, бо те, що сталось, свідчить про повний провал їх здатності захистити найважливіші для РФ обʼєкти. Якщо ж доведуть другий варіант, це означатиме про повну безпомічність контррозвідки та служби безпеки країни. 

Наслідки

Офіційно Росією повідомляється про незначні пошкодження обшивки корпусів двох бомбардувальників, загибель трьох військовослужбовців та поранення ще чотирьох.

Ядерна загроза зросла 

В Основах держполітики РФ щодо використання ядерної зброї є перелік умов, які надають право задіяти ядерний арсенал. Один з пунктів – дія супротивника по критично важливим обʼєктам, вихід із працездатного стану яких призведе до зриву дії ядерних сил у відповідь за потреби. Атака, яка сталася з 4 на 5 грудня, підпадає під цей пункт

Відповідати ядерною атакою Росія не поспішає, проте масовані бомбардування 5 грудня пояснює саме відповіддю на ЧС, яке виникло на аеродромах. Про те, що під час цих бомбардувань загинули цивільні українці, як завжди в російських новинах нічого не сказали, бо “атакують лише воєнні обʼєкти і обʼєкти інфраструктури”.

Масованої атаки по території України чекали вже кілька днів, але на фоні активних переговорів з приводу Запорізької атомки під керівництвом МАГАТЕ такі дії відкладали до знайдення фактичного приводу. Ситуація в Енгельсі якраз стала таким приводом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *