З Зеленським чи без – очікування саміту ЄС

В період 9-10 лютого в Брюсселі відбудеться наступний саміт Європейського Союзу. Вже відомо, що головною темою стане агресія Російської Федерації проти України та санкційний пакет у відношенні РФ. Українські політики вирішують важливе питання: чи буде присутнім на саміті Президент Зеленський.

На заході будуть фізично присутні очільники 27 європейських країн, ще кілька зголосилися до участі у форматі онлайн.

Майже невиїзний Зеленський

З 24 лютого 2022 року Президент України долучався до кожного саміту онлайн, але цього разу є надія на те, що зможе бути відвідати його особисто.

З початку повномасштабного вторгнення Володимир Зеленський майже невідлучно перебував на території України. Тільки одного разу він вирушив з офіційним візитом в іншу країну. Це відбулось у грудні 2022 року. Результатом того візиту стала ціла низка важливих рішень щодо військової допомоги Україні, а також – гучні заяви політиків, які показали Кремлю, що світова спільнота стоїть на боці українців. На зворотному шляху із США Зеленський провів наради з керівництвом Польщі.

Реальна присутність VS відеозвʼязок

Який формат зустрічі політиків більш результативний і вигідний? Спеціалісти кажуть, що фізична присутність набагато важливіша з таких причин:

  1. Промови і тези, виголошені безпосередньо в залі, сприймаються глибше, краще запамʼятовуються і стають приводом для більшого відгуку серед присутніх.
  2. Важливим є неофіційне спілкування лідерів, яке відбувається у вільному форматі після офіційних частин. Саме тут будуються особисті відносини, обговорюються подальші кроки і плани.

Часто присутність голів країн стає початком більш плідної співпраці і новим етапом у дипломатичній роботі країн.

Чому тоді сидіти вдома?

То чому тоді Президент України не відвідує такі заходи щоразу? Один раз цю проблему вирішили тим, що саміт ЄС-Україна провели безпосередньо в Києві. Проте, організація такого масштабу дуже складна. Не кожна країна погодиться прислати свого представника в державу, на території якої йде війна. Щоб це відбулося, треба надати гарантії безпеки, а в умовах систематичних бомбардувань різних регіонів зробити це надскладно.

Саме питання безпеки є ключовим у можливості виїзду Президента України для участі в саміту ЄС. Найвразливішими моментами є переміщення високопосадовця і його транспортування будь-якими видами транспорту.

Замахи на Зеленського плануються російською стороною постійно і ретельно. В даний період часу для України життя Президента є одним з ключових моментів, саме тому ризики від виїзду за кордон переважують можливі плюси. Для забезпечення потрібного рівня безпеки працюють дві сторони: українські спецслужби і служби країни, яка є майданчиком, що приймає саміт. Наразі Брюссель виражає готовність до надання гарантій безпеки Зеленському, проте вказує, що ситуація може змінитися у будь-яку хвилину.

В Лондон Президент України вилетів, проте задіяно британський військовий літак, який дозволяє бути ефективним спецслужбам з обох сторін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *