З лютого в Грузії почне працювати новий посол України

З початку літа минулого року українське представництво в Грузії залишалось так би мовлячи “без голови”, проте з лютого 2023 року посада не пустуватиме. На нового дипломата покладають великі надії.

Коли народ і уряд не разом

Після початку повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну грузинський народ виявився одним з тих, що дуже заповзято виражав підтримку українцям. Проте влада зайняла іншу позицію: надійшла відмова про надання озброєння, а участь в санкціях проти РФ навіть не розглядалась. Також грузинський уряд зашкодив вильоту грузинських добровольців для участі в воєнних діях на території України.

Це все привело до росту напруження у дипломатичних відносинах Києва і Тбілісі.

Пошуки винного

На фоні погіршення дипломатичної роботи Президент України відкликав чинного посла в Грузії Ігоря Долгова. В червні відбулося звільнення, яке пояснили тим, що через відсутність результатів вимушені підбирати більш ефективні кадри. Проте процес пошуку дуже затягнувся, і до кінця 2022 року новий посол так і не був назначений.

Тим часом звільнений Ігор Долгов до серпня залишався на території Грузії, після чого повернувся додому.

Нові перспективи

Анонсовано, що новий посол приступить до виконання своїх обовʼязків вже на початку лютого безпосередньо в Грузії. Ним став Володимир Лукʼянов, який до призначення на новий пост був очільником фінансово-адміністративного департаменту.

Робота в Тбілісі стане першим його дипломатичним досвідом, проте на Лукʼянова покладають великі надії. Вважають, що він здатен змінити напрямок відносин між Україною і Грузією. Наскільки ефективним стане новопризначений на новій посаді, покаже найближчий час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *