З Мерседеса пересіли на китайського “горбоконика” – провал російського імпортозаміщення

Імпортозаміщення мало бути одним із факторів, які зміцнять російську економіку. Але сьогодні навіть спеціалісти з РФ зазначають, що результати процесу неочікувані і дуже відрізняються від того, на що розраховували.

Штучне дихання

Перекривати експорт із Заходу в Росію активно почали ще в 2014 році після анексії Криму і початку гібридної війни в Донецькій і Луганській областях. Звичайно, це дало певний поштовх до відкриття нових підприємств в РФ, але ситуація ускладнювалася тим, що там давно існує проблема із всім сучасним:

  • сучасними технологіями;
  • сучасним обладнанням для виробництва, яке знову-таки треба імпортувати з інших країн. 

Оскільки можливість закупівель з Європи і США у 2022 році практично перекрилась, а замінити ці товари своїми росіяни так і не змогли, це викликало два серйозні ефекти:

  • сплеск контрабанди з-за кордону (через подальші санкції це стає дедалі важче);
  • ріст закупівель в Азії, зокрема, в Китаї. 

Декотрі економісти розповідають, що імпорт з КНД виріс настільки, що Росія, по суті, стала сировинним придатком цієї країни. 

Не сировина

Найкращою демонстрацією наслідків провального “імпортозаміщення” можна вважати ситуацію, що виникла на авторинку. Привезти авто контрабандою не вийде, як це можна зробити з сировиною чи навіть зброєю. Тому, наприклад, німецьких машин в Росії зараз не продають, але на повну силу розквітає китайський автопром. При цьому якість продукції набагато поступається європейській, а ціна залишається практично такою самою. 

І масштаби цього настільки вражаючі, що про перетворення Росії на велетенський придаток китайської економіки говорять відкрито навіть у російських ЗМІ. Звичайно, поки про це дозволяють говорити. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *