Казахська юрта посеред України як символ розбрату між Казахстаном і Росією

“Центри незламності” – місця, які гуртують українців у найтяжчі часи. Тепер до них доєдналися і “юрти незламності”, яких заплановано шість. Дві з них вже відкрито. Спонсорами виступають казахські бізнесмени і діаспора. Проте подібні юрти стали не лише символом підтримки українського народу, але й “червоною ганчіркою” для Росії, яка зажадала пояснень від Астани.

Ще раніше секретар РНБО Данілов висловив думку, що Кремль може розглядати Казахстан як наступну жертву своєї агресії, і вимога пояснень від Астани лише підтверджує цю думку.

Наразі в Україні відкрили другу “юрту незламності”. Вона розташована в Парку ім. Шевченка, і ця локація є символічною з двох причин:

  1. Саме туди потрапила одна з ракет 10 жовтня – в день, коли вся Україна потерпала від масованої атаки. Інша протаранила територію біля самого парку на бульварі Шевченка.
  2. Парк імені Шевченка названий в честь поета, біографія якого тісно повʼязана з Казахстаном, адже саме там він був у засланні в якості рекрута. Саме там він написав велику кількість картин, віршів, навіть зустрів там своє кохання.

В цьому ж парку висаджена верба, яку привезли з Казахстану. Це пояснюється тим, що казахи вважають Шевченка своїм поетом, тому в цій країні знаходиться найбільша кількість памʼятників українського автора за межами України. Представники Казахстану розповіли, що юрта для їх народу має те ж значення, що і вишиванка для українців, тому такі дії можна вважати поєднанням двох культур у важкі для України часи.

Ще одна “юрта незламності” відкрита в Бучі, а наступні будуть стояти у Черкасах, Харкові, Львові та Одесі.

Окрім культури це є ще й символом того, на чиїй стороні виступає Казахстан, і натяк цей прекрасно зрозуміли в Росії та гостро на нього відреагували. Відомо, що до відкриття таких пунктів долучилися і казахські дипломати. Спікерка МЗС РФ Захарова повідомила, що такий крок потрапив під пильну увагу Москви. Проте вона сказала, що Кремль не підозрює владу Казахстану у сприянні українцям, проте наполягає на офіційному коментарі з Астани.

Коментар був отриманий, але він неоднозначний. В ньому йдеться про те, що влада не знала про такі кроки, адже їх здійснили казахські компанії, які самостійно вирішують, як їм бути. Проте проблем у встановленні подібних юрт Астана не вбачає, а навпаки, пишається тим, що вони тепер стоять в Україні.

Казахстан вважається союзником Росії, він не засудив агресивний напад, проте влада цієї країни кілька разів чітко висловилась про підтримку територіальної цілісності України. Не визнали вони також ЛНР і ДНР, як і референдуми, що були проведені там, а також на півдні України в 2022 році.

Казахи розуміють, що наступною жертвою Російської агресії станут вони, про що свідчать чисельні висловлювання Путіна, наприклад:

  • територія Казахстана – це подарунок від Росії;
  • казахи ніколи не мали державності.

Населення “краю юрт” усвідомлює, яка країна стане наступною жертвою РФ у разі, якщо Україна програє, тому однозначно підтримує українців у їх боротьбі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *