Кисень не перекрили: в США схвалять бюджет для України

Ситуація на межі фолу все-таки вирішилась: в неділю 7 січня члени Сенату та Палати Представників повідомили, що все ж таки досягли згоди з питання фінансування України. Угода передбачає суму в 1,6 трильйонів доларів для потреб федерального уряду на 2024 рік.  Відбулося це з цілою низкою дивних сюрпризів, яких ніхто не очікував.

Та мусимо памʼятати: попри те, що угоди досягнуто, треба провести офіційне голосування в Сенаті і Парламенті, але там вже несподіванок не намічається. Початок узгодження мусить стартувати буквально найближчими днями, оскільки різдвяні канікули конгресменів вже закінчились і з 8 січня вони відновили повноцінну роботу.

До останньої секунди

Те, що питання владнають, було під питанням ще вчора. Спікер Палати Представників Майк Джонсон чітко зазначив головну проблему: у США зараз вже існує чималий зовнішній борг, отже, для надання допомоги треба буде десь запозичити ці кошти. І навіть не це зупиняло конгресменів, а той факт, що Білий дім відмовляється надавати повну звітність по цим коштам. Ще одна претензія – це вимога озвучити кінцеву мету стратегії підтримки України. Джонсон розповів, що відмова від підтримки останнього траншу на голосуванні – це не позбавлення України підтримки, просто республіканці вимагають покроковості і чіткості плану. 

А найбільш цікаве у всій цій ситуації те, що незважаючи на всю переконливість слів Спікера Палати Представників, вже через кілька годин він назвав угоду про допомогу Києву “найбільш вигідною, яку республіканці досягли за 10 років”. При цьому він фактично пішов проти думки більшості членів правого крила республіканців. З цього виникає два питання:

  1. В чому саме полягає вигода для республіканців?
  2. Що змусило Майка Джонсона так радикально змінити позицію за одну добу?

Головне, що зараз розглядають механізми втілення плану фінансування в життя. Ми вже спостерігали, як прийняті плани не змогли реалізувати, тому крім документального прийняття треба ще окреслити те, як це прокрутити в реальному житті. Компромісним варіантом може бути скорочення видатків на податкову на 20 млрд долларів (з 80 можливих). Для цього доведеться застосовувати Закон про інфляцію. 

Коли проголосують?

І найважливіше: коли все-таки буде прийнято документ про продовження Ініціативи з безпекової допомоги Україні до 2027 року? Щоб уникнути “шатдауну”, найпізніше документ мусить бути схвалений до таких термінів:

  • Перша частина бюджету – до 19 січня.
  • Друга частина – до 2 лютого. 

Залишилось, щоб голосування пройшло саме так, як обіцяють представники Сенату і Палати Представників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *