Китайсько-українська дипломатія нарешті зрушила з мертвої точки

Квітень 2023 приніс перші зміни у відносинах між Україною і Китаєм. До засудження дій Росії з боку Пекіну говорити рано (і мрії про те, що це станеться – наївні), проте, тенденції цього місяця досить перспективні. 

“Зідзвонимось!”

Про телефонне спілкування між двома головами країн йшлося так давно і розмито, що всі перестали чекати. І саме в цей момент він все-таки відбувся.

Він складався з двох основних частин:

  • Сі Цьзіньпін представив “мирний план” українській стороні;
  • Зеленський презентував “формулу миру” з 10 кроків.

Точки перетину

Хоча стовідсотково обидва політика вивчили пропозиції раніше, вони обговорили їх, ніби вперше. Єдине, в чому зійшлися, це ядерна зброя і ядерна загроза. Може здатися, що це негативний результат, проте насправді він дає змогу розвивати подальші відносини саме на цих точках перетину. 

Найбільшим досягненням на сьогодні можна вважати початок прямого діалогу між головами держав.

Перші результати

Одразу після телефонної бесіди Сі Цзіньпін ухвалив рішення про те, що в Україну прибуде спецпредставник  – колишній посол в Росії посол Лі Хуей. Його функцією буде налагодження комунікації між учасниками українсько-російського конфлікту. 

Надії на нові фігури

Ще одним позитивним моментом можна вважати очікуване призначення Посла України в Китаї. Ним став Павло Рябкін, якій раніше був гендиректором міжнародного аеропорту “Бориспіль”, очільником митної служби і українським послом в Данії. Можна вважати, що 2023 рік стане початком дипломатичної роботи в китайському напрямку нової якості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *