Китай нарешті проявив свою позицію: чи чекати ескалації війни

Посол Китаю, що виконує дипломатичну місію у Франції, зробив заяву, яка створила ефект вибуху в міжнародних колах. Він проголосив компрометуючу думку в центрі Європи, усвідомлюючи, що його слова за години будуть відомі всім ключовим політикам світу. Сталося це наступного дня після візиту Генсекретаря НАТО у Київ. Співпадіння? Навряд чи.

Образив цілий ряд країн

Китайський посол в контексті України і конфлікту з РФ озвучив, що ряд країн, які раніше входили до складу Радянського Союзу, не мають суверенітету і ефективного статусу в міжнародному праві.

Таким чином китайський посадовець Лу Шае образив одразу цілу низку країн:

  • Литву;
  • Казахстан;
  • Естонію;
  • Україну та ін. 

Перш за все треба вияснити, що саме означає “суверенітет”. Це поєднання двох факторів:

  • Верховенство держави на тих землях, які входять до складу країни. Тобто, на всіх державних територіях керує одна влада.
  • Незалежність у відносинах з іншими державами. 

По першому пункту щодо України наразі можуть бути різні трактування, адже частина земель окупована. Проте, до війни, розвʼязаної Росією, наявність єдиної публічної влади була беззаперечна. Якщо китайський посол повертається до історії з “легітимним” Януковичем, то це занадто дрібно для дипломата.

Щодо незалежності у міжнародних відносинах, то такої картини не може продемонструвати жодна з існуючих країн: це просто неможливо, бо економічні і політичні звʼязки існували завжди. 

Чий Крим?

Не оминув Посол і питання Криму. Він заявив, що ця тема складна, адже спочатку півострів був російським. Початком чого саме Лу Шае вважає Радянський Союз, він не пояснив. 

Чи сумісні зухвалість і дипломатія

Така заява з боку китайського посла могла б означати логічний крок у відповідь на візит Столтенберга у Київ. Проте, офіційний Пекін визнає суверенітет України, про що зазначено в позиції “про зусилля щодо відновлення миру в Україні на основі міжнародного права, цілей та принципів Статуту ООН”. Чим обернеться така зухвала промова для карʼєри Лу Шае, стане відомо найближчим часом. 

Швидка карма

На слова Посла вже відреагували:

  • Литва: Міністерка закордонних справ Литви зазначила, що ця заява може ілюструвати, чому країни Балтії не бачать в Китаї посередника у врегулюванні українсько-російського конфлікту. 
  • Естонія: Міністерка закордонних справ Естонії має намір викликати Лу Шае для розʼяснень щодо естонського суверенітету.

Фактично Посол Китаю поставив під удар уряд, який тепер повинен якось офіційно відреагувати на цю подію. Позитивна реакція виключена, адже це погіршило б відносини з Заходом, а негативна означала б партнерські розбіжності з Росією. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *