Китай розписався в підтримці Росії?

Лідер Китаю став першим, хто відвідав Путіна після того, як той став фігурантом у справі про депортацію українських дітей і особою, яку повинні арештувати у 123 країнах світу. Чи означає цей візит, що Китай повністю на стороні Росії?

Двері відкрили – двері закрили

Зустріч двох Президентів відбувалася 4,5 години, і лише невелика частина пройшла офіційно при відкритих дверях. Це означає, що візит був не просто показовим, під час нього дійсно обговорювали важливі питання.

“Солодкі” речі

Сі Цзіньпін сказав багато компліментів Путіну, але не варто сприймати це так буквально, як висвітлює багато ЗМІ. Він дійсно назвав Президента РФ добрим другом, підкреслив те, як розквітла Росія за час правління Путіна, і висловив надію, що той продовжить каденцію після наступних виборів (хоча про своє бажання приймати участь в них діючий Президент ще не висловлював). 

Проте, варто памʼятати, що існує певний етикет під час офіційних візитів. Все вищезазначене вписується в його логіку. 

Розмова з Зеленським

У пресі була інформація про те, що далі Сі Цзіньпін планує спілкування в онлайн форматі з Президентом України. Жодного офіційного підтвердження про це з боку обох сторін ще не пролунало. Не виключено, що під час такого спілкування китайський лідер повторив би все те саме, але вже на адресу Києва і лідера України, для збереження нейтралітету. Чи буде це так, покаже найближче майбутнє.

З боку видніше

Одним із питань, які обговорювали Сі Цзіньпін і Путін, був російсько-український конфлікт. Політики вважають, що Росія вразлива в цьому, бо вона зараз ослаблена і шукає союзників, а Китай має давні територіальні претензії на Далекому Сході. 

Так звані “мирні пропозиції” які були запропоновані китайською стороною для врегулювання російської агресії, скоріше грають на руку РФ, адже дають можливість затягнути час і накопичити військову потужність для подальшого просування на фронті.

Реальні наслідки спілкування Президентів Росії і Китаю вперше стануть зрозумілими під час зустрічей Сі Цзіньпіна з європейськими лідерами, з якими він сподівається зустрітися після візиту в РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *