Ключовий гравець: Бухарест візьме активну участь у повоєнному відновленні України

Румунія має у своєму розпорядженні всі необхідні економічні та політичні ресурси для того, щоб стати регіональним логістичним та інфраструктурним центром з відновлення народного господарства України. Про це днями заявив глава румунського МЗС Богдан Ауреску. За деякими даними, Бухарест вже розробив відповідний план, який найближчим часом буде подано на розгляд Єврокомісії. У чому причина такої ініціативності?

Свою заяву Ауреску зробив на Мальті під час зустрічі представників дипломатичного корпусу з кількох десятків країн світу. Тема зустрічі формулювалася як “Перспективи розвитку Східної Європи”, проте неофіційно практично всі дискусії на його полях зводилися до обговорення поточної ситуації в Україні та шляхів виходу з глибокої кризи, в якій опинилася ця держава внаслідок агресії з боку Російської Федерації.

Свою лідируючу роль у згаданому процесі відновлення румунська сторона аргументує дуже просто:

  • По-перше, Румунія є найближчим сусідом України, який традиційно підтримує з Києвом торговельні зв’язки.
  • По-друге, на українському заході мешкає велика румунська діаспора, інтереси якої Бухарест активно лобіює на різних рівнях.
  • І, нарешті, сьогодні саме через Румунію до країн Західної Європи та Близького Сходу надходить стратегічна сільськогосподарська сировина.

“Необхідно створити потужну систему безпеки в регіоні Чорного моря, і румунська держава готова взяти на себе цю функцію, – зазначив, зокрема, Ауреску. – Своїм основним завданням ми вважаємо забезпечення свободи судноплавства та гарантій безперешкодного транзиту товарів”. І додав, що після закінчення українсько-російського конфлікту саме повністю “реанімований” шлях з України через Румунію стане, якщо так можна сказати, наріжним каменем відродження економіки тієї ж України.

“Іншими словами, Бухарест претендує на роль ключового гравця у повоєнному відновленні української держави, – наголосила в коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський оглядач Родіка Ілая. – Очевидно, певних конкурентів у цій сфері у нього не буде”.

І це до певної міри правда. Раніше про намір вкладати кошти у розвиток України після завершення згаданих військових дій заявляли сусідні Польща, Словаччина та Угорщина, проте з різних причин Братислава та Будапешт знизили активність риторики у даному контексті.

Питання, чи зможе Бухарест втілити ці плани у життя, залишається відкритим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *