Союз Україна-Чехія-Словаччина – чи є перспективи?

В Чехії з 9 березня чинний новий Президент – Петр Павел. Україна стала одною з перших країн, до яких він запланував офіційний візит одночасно із Президентом іншої європейської країни. Який політичний підтекст закладено в цю подію, що має відбутися до кінця квітня?

На порозі нового союзу

Першою ціллю Павела стало налагодити звʼязки з сусідами, і тому від початку каденції він запланував поїздки в такі країни:

  • Словаччина;
  • Польща;
  • Німеччина;
  • Україна.

В умовах наростаючої агресії Росії Чехія відчуває певну небезпеку, адже її території віддавна входили в сферу зацікавленості Кремля. Саме тому взаєморозуміння з сусідами є запорукою безпеки для країни. До того ж такі дії дають змогу заявити про повернення до активної позиції в політиці на рівні Президента.

Потрійна зустріч

Також Петр Павел виказав намір приїхати в Україну разом з Президентом Словаччини Чапутовою. Це буде визначна зустріч трьох голів держав, які спільно зможуть більш детально опрацювати безпекові питання. 

Павел зазначає, що поразка України стала б гарантією ще більших проблем для Європи, ніж ті, які вона має сьогодні. Саме тому Чехія однозначно підтримує українську ініціативу щодо вступу в НАТО і сприяє поставкам озброєння всіма можливими методами. 

Ложка дьогтю

З приводу того, чи стане такий візит початком нового союзу словʼянських держав, політологи виказують сумніви з кількох причин:

  • Дві з трьох країн невеликі, тому без приєднання інших словʼянських земель це не зіграє значної ролі. 
  • Військовий і політичний потенціал цих субʼєктів знаходиться в залежному стані від більш вагомих держав.

Саме тому цей союз потребуватиме швидкого розширення з долученням інших або просто не реалізується. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *