Коли і як: питання, які найбільше цікавлять росіян

На 14 грудня запланована “Пряма лінія” росіян з Президентом РФ Путіним. Ця щорічна традиція минулого року не реалізувалася, адже було зрозуміло, що крім “незручних питань” для обговорення все інше виглядатиме сюрреалістично. Цього року традицію вирішили повернути. Про що ж громадяни РФ хочуть запитати свого очільника?

Кого цікавить суспільна думка

Не секрет, що задати будь-яке запитання не вдасться, бо те, що прозвучить, дуже ретельно “фільтрується”. Краще навіть сказати, що питання підбираються саме під ті відповіді, які влада хоче озвучити народу. 

Щоб дізнатися, які питання росіяни дійсно бажали б задати Путіну, російська організація “Левада-Центр” провела соцопитування.

Його результати розподілилися наступним чином:

  • 21% – терміни завершення так званої СВО та її результати. Найбільше людей цікавить закінчення мобілізації, мир з Україною або перемога Росії. 
  • 8% – розмір пенсій (нарахування, індексація).
  • 8% – соціальні програми (низька якість медичного обслуговування, освіти, недоступність житла).
  • 20% – не можуть сформулювати питання.
  • 10% – не мають питань і не мають наміру дивитись “Пряму лінію”.

Коментуючи ці результати, Інститут вивчення війни підкреслює, що росіяни продовжують сумніватися в тому, з яким результатом закінчиться війна. З цього випливає, що пропаганда не досягла тих результатів, на який сподівався уряд. Все так же лунає антивоєнна риторика попри намагання знищити її, а протести проти мобілізації тривають. 

Реальна причина

Отримані дані узгоджуються з результатами ще одного більш раннього опитування, яке показало, що все більше громадян РФ схиляються до виведення російської армії з українських територій. Більше половини опитаних вважають, що треба починати мирні переговори з Києвом. 

Американські аналітики вважають, що саме ця “Пряма лінія” стане знаковим початком президентської кампанії Путіна перед виборами 2024 року. Аналітики зазначають, що він базуватиме її на посиленні внутрішньої стабільності Росії в майбутньому та посиленні протистояння з Заходом, який буде все більше розглядатися у ролі прямої загрози. 

Офіційні особи і політики Росії теж вже почали підготовку суспільної думки до “Прямої лінії”. Наприклад, днями пресс-секретар Дмитро Пєсков заявив, що дивується, як багато людей бажають висловити Президенту свою вдячність і підтримку, навіть не задаючи жодних питань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *