Корупційний скандал між Катаром і ЄС: гучні викриття та серйозні наслідки

Європарламент закрив політичний рік на пікові корупційного скандалу, у який виявилися втягнуті топпосадовці законодавчого органу ЄС. Усі подробиці гучної справи – у нашому матеріалі.

Протягом останнього тижня бельгійські ЗМІ щодня повідомляли нові й нові подробиці, гідні політичного детективного серіалу: близько 20 обшуків, проведених у передмісті та фешенебельних районах Брюсселя, де живуть ЄСівськві чиновники, речові докази у вигляді сумок з готівкою на загальну суму в 1,5 мільйона євро та коштовних подарунків, заморожені ІТ-ресурси співробітників ЄП і зрештою ордери на арешт чотирьох обвинувачуваних, видані бельгійським судом.

Головні фігуранти справи, які наразі перебувають під арештом, – віце-президентка Європарламенту, представниця Греції від соціалістичної партії Єва Кайлі, її цивільний чоловік, помічник євродепутата Франческо Джорджі, який є засновником громадської організації Fight Impunity («Здолаємо безкарність»), колишній італійський євродепутат-соціаліст П’єр-Антоніо Панцері, який обіймав посаду президента у Fight Impunity, та ще одна особа, чиє ім’я слідство не розголошує.

Фото з EURONEWS

Прокуратура Бельгії висунула звинувачення Єві Кайлі та трьом іншим обвинувачуваним в участі в злочинній організації, відмиванні коштів і корупції для просування інтересів країни Перської затоки. Як швидко з’ясували ЗМІ, «країною Перської затоки» виявився Катар. «Існують підозри, що третім особам, які обіймають політичні та\або стратегічні посади в Європарламенті, платили значні суми грошей або пропонували дорогі подарунки з метою впливу на рішення парламенту», – йдеться у заяві федеральної прокуратури Бельгії.

Катарський інтерес

У Європарламенті Катар, який нині приймає чемпіонат світу з футболу, гостро критикували, зокрема, за порушення прав людини та умов праці робітників-мігрантів. За даними з різних джерел, під час будівництва об’єктів до чемпіонату світу у Катарі, де на близько 300 тисяч корінних жителів припадає понад 2 мільйони заробітчан-іноземців, загинуло від 6 до 15 тисяч робітників. Офіційна влада Катару заперечувала цю статистику, переконуючи, що це загальні дані по всій країні, а не лише серед робітників-будівельників, і в більшості випадків смерть мігрантів настала через природні причини.

Через ці факти у багатьох міжнародних організаціях, у тому числі в Європарламенті, лунали закликали забрати у Катара право на проведення чемпіонату світу. Проте у листопаді, коли на обговорення євродепутатів була винесена критична резолюція щодо Катару, Єва Кайлі, котра незадовго до відкриття чемпіонату відвідувала цю країну, взяла слово і похвалила катарську владу за реформи у сфері трудового законодавства, заявивши, що вона є доказом того, як спортивна дипломатія може надихнути на зміни країни арабського світу.

Окрім того, у грудні Єва Кайлі особисто виступили на засіданні комітету ЄП з питань внутрішньої політики, на якому обговорювався проєкт резолюції щодо спрощення візового режиму ЄС для громадян Катару. Це викликало певне здивування членів комітету, адже Кайлі до його складу не входила.

Крах політичної кар’єри

Корупційний скандал, який, без перебільшення, справив у Брюсселі ефект вибуху бомби, спалахнув напередоні останньої у цьому році сесії Європарламенту. Президентка законодавчого органу ЄС Роберта Мецола, відкриваючи сесію, заявила, що почуває гнів і спустошення у зв’язку зі звинуваченнями у корупції, висунутими проти однієї з її 14 заступниць. «Цей парламент опинився в небезпеці, наша демократія – в небезпеці», – заявила Мецола у своєму звернення до євродепутатів. Вона особисто була присутня при процедурі обшуку помешкання Єви Кайлі, як того вимагали відповідні поліцейські протоаоли, і особисто бачила, як там була знайдена сумка з грошима, у якій, як пишуть бельгійські ЗМІ, знаходилося 600 тисяч євро.

Єву Кайлі, 44-річну красуню-блондинку, яка ще донедавна була однією з найяскравіших постатей у Європарламенті і у грецькій політиці, позбавили посади віце-президентки та виключили зі складу політичної групи соціалістів ЄП. У Соціалістичній партії Греції, з якою Кайлі почала співпрацювати ще14-річним підлітком і від якої обиралася до парламенту цієї країни, також заявили, що не хочуть більше бачити її серед своїх членів.

Тим часом євродепутати вирішили повернути в комітет на доопрацювання угоду про лібералізацію візового режиму з Катаром. А також зібралися перевірити, чи чесно була укладена угода про повітряний транспорт з авіалініями Qatar Airways, яка дає їм необмежений доступ до ринку ЄС. З огляду на викриття корупційних схем, у комітеті ЄП з питань транспорту висловили побоювання, що Катар міг вплинути на внутрішню дискусію євродепутатів щодо цієї угоди.

За лобістами встановлять жорсткіший контроль

Для Європарламенту історія з можливим підкупом євродепутатів та співробітників ЄП стала нагодою переглянути правила, за якими працюють лобісти у євроінституціях. Адже лобізм – цілком законна діяльність, проте межа, яка розділяє лобізм і хабарництво – дуже крихка.

За даними організації Transparency International, у Брюсселі офіційно зареєстровано близько 30 тисяч лобістів, з них понад 6 тисяч мають перепустки до Європарламенту. Попри те, що у 2020 році євродепутати внесли поправки до правил, які регулюють прозорість зустрічей євродепутатів, котрі займаються підготовкою законодавчих актів, з лобістами від різних організацій, ці правила знову можуть переглянути.

Не виключено, що корупційне розслідування у Європарламенті – лише вершина айсберга. Німецька євродепутатка від групи «зелених» Віола фон Крамон звернула увагу своїх колег на те, що єврокомісар з питань просування європейського способу життя Маргарітіс Шінас протягом останніх місяців також публікував чимало твітів про Катар. В одному з них він хвалив цю країну за «відчутний прогрес у реформі законів, що регулюють ринок праці».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *