Косово: що відбувається, хоч і не має бути

Учора, 26 травня, президент Сербії Олександр Вучич оголосив про приведення спецназу поліції та окремих структур армії країни у стан підвищеної готовності. За офіційною інформацією, це пов’язано з різким загостренням ситуації у краї Косова. На думку незалежних експертів, у разі подальшої ескалації напруженості у бунтівному сербському регіоні на території Європи може спалахнути нова війна, втягнутою в яку так чи інакше виявляться одразу кілька держав.

Отже, що ж відбувається в Косово та Метохії? Кілька днів тому в цій частково визнаній західною спільнотою державі пройшли вибори до місцевих органів влади. За даними регіонального виборчкому, переконливу перемогу на них здобули представники партій албанської більшості краю. При цьому серби, що компактно проживають на північних територіях, бойкотували цей процес, назвавши його незаконним.

По суті, дотримання будь-якого місцевого чи міжнародного законодавства в контексті згаданих виборів влада Пріштіни не гарантувала. Справа в тому, що абсолютна більшість сербського населення краю, не з’явившись на дільниці для голосування, фактично звели “нанівець” подібне волевиявлення. У результаті на півночі Косова (етнічний сербський регіон) “переконливу перемогу” здобули етнічні албанці, заробивши 13% голосів свого електорату.

Дальше більше. Офіційна Пріштіна, яка намагається встановити повний контроль над окремими районами Косова, раптово заявила, що місцеві албанці тепер “набули права встановлювати власні закони в сербських анклавах”.

При цьому жодна з міжнародних структур, котрі коментували і згодом визнали горезвісне волевиявлення, чомусь не звернула увагу на той факт, що це саме волевиявлення вважається легітимним лише за умови голосування на дільницях не менше 40% населення краю.

Підрозділи так званої “косівської служби безпеки”, що складається з етнічних албанців, спробували встановити контроль над будинками громад у сербських населених пунктах. І зіткнулися із протистоянням. Серби спалили кілька поліцейських машин і забарикадувалися на підступах до своїх анклавів. Влада частково визнаної Пріштіни пообіцяла “бунтівникам” провести над ними “показовий суд”.

“Юридичний мандат Пріштіни не поширюється на сербські анклави Косова, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський правозахисник Александр Мітц. – Представники номінальної косовської столиці явно не зможуть “закликати до відповіді косовських сербів”.

За деякою інформацією, підрозділи формувань Пріштіни вже стягуються на північ Косово. Зі свого боку, Сербія залишила за собою право ввести в згадані регіони свої елітні війська. Питання війни загалом та регіонального протистояння зокрема залишається відкритим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *