Крах української економіки неминучий: без фінансової допомоги це питання часу

Американські кошти стали рятівним колом з початку повномасштабного вторгнення, проте, експерти зазначають, що з кожним місяцем державна політика України все більше перетворюється на суто споживчу: економічні реформи та кроки до фінансової стабільності не проводять і навіть не планують. На скільки вистачить України без американської фіндопомоги?

Одним з головних факторів при визначенні допомоги від МВФ полягав у тому, що сценарій передбачав припинення активної фази війни в середині 2024 року. Саме тому очікувалося, що витрати на оборонну галузь в Україні та від партнерів зменшаться. Проте в проекті держбюджету їх готують в тому ж розмірі, що й цьогоріч (якщо не більшими через інфляцію).

Американська мрія чи мир

Також під сумнівом і те, що США зможе залишити підтримку на теперішньому рівні, адже наступного року відбуватимуться вибори Президента США, а підтримка України давно перетворилась в гострий політичний момент. Ним маніпулюють перед електоратом, адже американці між допомогою Києву і “залатуванням власних дірок” цілком логічно обирають останнє.

Найбільше проти підтримки України виступають Республіканці разом з Трампом. Він неодноразово відкрито говорив про те, що припинить партнерство з Києвом на противагу Росії, якщо стане наступним Президентом, і це знаходить відгук серед людей.

Нові пошуки

Більш того: ті політики в США, які ще на початку 2023 року були головними партнерами Києва, зараз явно змінюють свої настрої. Все частіше в їх промовах звучить таке:

  • вже допомогли всім, чим могли;
  • треба завершити цю війну;
  • потрібно шукати мирні шляхи врегулювання;
  • важливо розпочинати переговори між Москвою і Києвом.

Вже зараз під сумнівом не лише фінансова підтримка від США на 2024 рік, але й на останній квартал поточного року.

Все це означає, що Україна повинна вмикнути на повну потужність свою дипломатію. По суті, зараз Київ знаходиться в тій же точці пошуку стабільних партнерів, в якій був навесні 2022 року, але з великим мінусом: багато хто вже пройшов цей шлях і повертатися до нього не бажає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *