Краще зі щитом. Нейтральна Австрія стає учасником європейського захисту неба

Уряд Австрії, яка з 1955 року зберігає постійний нейтралітет, оголосив про намір приєднатися до європейської ініціативи «Небесний щит». Цю програму захисту повітряного простору запустили минулого року на пропозицію Німеччини. Проте, рішення Відня підтримати «щит» відразу викликало шквал звинувачень з боку австрійських ультраправих сил. Їхні голоси зараз звучать особливо голосно, враховуючи майбутні вибори і високі рейтинги місцевої партії FPÖ, яка симпатизує Росії.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер напередодні заявив, що Відень готовий підтримати програму «Небесний щит», в якій зараз 17 країн-членів НАТО, і стати її учасником.

«Ситуація із погрозами значно посилилася через російську агресію проти України. Тому Австрія приєднається до європейської ініціативи протиповітряної оборони», – сказав канцлер.

Якщо Австрія приєднається до «Небесного щита», вона стане першою країною, яка не є членом Альянсу в цій компанії. Цей крок став досить несподіваним, оскільки країна за час свого нейтралітету неодноразово закликала інші держави поважати стандарти цього статусу. Той самий Нехаммер нещодавно виступив за неможливість надання гарантій безпеки України під час саміту лідерів у Брюсселі, пославшись на нейтралітет своєї країни.

А в Міноборони Австрії, між тим, повідомили, що наразі вже ведуться переговори про приєднання країни до ініціативи захисту повітряного простору країн-членів НАТО.

Ці дії миттєво розкритикували ультраправі політики країни. “Плановане приєднання до “Небесного щита” є “руйнівним рішенням щодо політики нейтралітету”, – заявив глава партії FPÖ Герберт Кікль. На його переконання, це рішення робить недійсним розрекламований нейтралітет Австрії.

“Нехаммер і його компанія приносять у жертву нейтралітет на вівтар НАТО”, – додав він. Його позиція, втім, була передбачуваною. Партія Кікля, – лояльна, якщо не сказати, дружня по відношенню до Росії. Кікль розраховує перемогти на майбутніх виборах 2024 року і, згідно з опитуваннями, зараз набирає близько 30% голосів підтримки в країні.

Проте в уряді запевняють – пропозиція приєднатися до «Небесного щита» не суперечить нейтралітету країни.

«Небесний щит» — це не ініціатива НАТО чи вступ до військового союзу, а лише «співпраця низки держав», заявив міністр закордонних справ Олександр Шалленберг. Він додав, що «об’єднання та спільне використання» військового потенціалу означає дотримання нейтралітету.

У жовтні минулого року 15 європейських країн, які є членами НАТО, розпочали проект «Небесний щит» зі створення покращеної європейської системи протиповітряної оборони. Проект має допомогти закрити наявні прогалини у системі ППО країн Європи – наприклад, у сфері балістичних ракет, а також у захисті від безпілотників та крилатих ракет. До ініціативи наразі приєдналися 17 європейських країн НАТО, за винятком Франції.

Щодо військової підтримки Австрією України, то ця країна не постачає зброю Києву, але й не перешкоджає її транзиту через свою територію. Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг раніше заявив, що це не порушує їхній нейтралітет. За його словами, транзит матеріалів військового призначення передбачений спільним рішенням ЄС і Австрія зобов’язана його виконувати.

“Існує рішення Спільної зовнішньої та безпекової політики, яке не тільки дозволяє ці перевезення в Україну. Це означає, що ми пов’язані цим рішенням. І з моменту підписання Амстердамського договору, і з моменту реформи федеральної конституції майже 20 років тому, ці заходи в рамках ЄС підпадають під дію нейтралітету. Це означає, що немає жодної суперечності”, – пояснив він.

Минулого літа стало відомо, що Угорщина та Австрія – єдині країни Європейського Союзу, які відмовилися передати Україні зброю для захисту від російського вторгнення. У січні вони підтвердили це рішення, сказавши, що хочуть запобігти «подальшій ескалації». При цьому вони пообіцяли продовжувати надавати гуманітарну допомогу біженцям із України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *