Крок до безпеки чи повернення в печерні часи: в Ізраїлі страчуватимуть терористів

Стало відомо, що в Ізраїлі мають намір ввести смертну кару за терористичну діяльність. На тлі подій, які відбуваються в країні, таке рішення можна зрозуміти, але воно викликало бурхливі дискусії у всьому світі. 

Повертаються чи продовжують?

Законопроект про смертну кару для терористів вже підготовлено силами Міністра національної безпеки Ітамана Бен Гвіра. Тепер його зареєструють в Комітеті нацбезпеки Кнесет. За словами Міністра, очікується, що ініціатива буде широко підтримана, щоб суди вже найближчим часом могли виносити смертні вироки за теракти проти ізраїльтян, які призвели до смертей. В першому читанні законопроект вже затвердили.

Насправді в Ізраїлі вже діють дві статті, за якими можуть покарати найвищим із існуючих у світі покарань. Це такі статті:

  • злочини проти людяності;
  • державна зрада.

Вдаються до неї більш, ніж рідко. Насправді за всю історію сучасного Ізраїлю її застосували лише двічі. Востаннє це сталося більше 60 років тому, і особою, засудженою до страти, став Адольф Ейхман – німецький офіцер, який відповідав за втілення в життя так званого “остаточного розвʼязання єврейського питання” під час Голокосту, за що отримав імʼя “архітектор Голокосту”. 

А як у інших?

У сучасному світі, особливо після завершення ІІ Світової війни, дуже посилилась тенденція до скорочення застосування смертної кари. Не останню роль в цьому відіграло прийняття Загальної декларації прав людини Генасамблеї ООН.

Проте в декотрих цивілізований країнах і сьогодні її використовують досить широко. Покарання позбавленням життя присутнє в чинному законодавству таких країн, як:

  • США;
  • Китай;
  • Іран;
  • Ірак;
  • Лівія;
  • Північна Корея.

На 2023 рік смертна кара є мірою покарання в 54 країнах. 

Зазвичай винесенню такого вироку передує тривалий судовий процес, звинувачений може користуватися правом подачі апеляцій. 

Час від винесення вироку до страти дуже варіює: іноді – тижні, а іноді – десятки років. В більшості країн вирок виконується непублічно, але в КНДР досі  це роблять привселюдно. В Пакистані, Ірані та Індії засудженого виводять на площу міста і забивають камінням, кийками, іноді вішають або обезголовлюють. Здебільшого наявність смертної  кари властива для низько цивілізованих країн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *