Крок убік: Україна планує запровадити економічні санкції проти Ірану

Кабінет міністрів України розробив спеціальний пакет санкцій щодо Ісламської Республіки Іран (ІРІ). Передбачається, що офіційний Київ заборонить громадянам цієї азіатської країни здійснювати операції військового та подвійного призначення, а також виводити капітали за межі української території та обслуговуватись за системою електронних платежів як у самій Україні, так і в Польщі, Чехії та Словаччині. Заборона діятиме протягом найближчих 50 років. Незалежні аналітики назвали таку ініціативу «дурістю».

По суті нічого дурного у зазначеній ініціативі немає. Таким чином, той же Київ фактично відреагував на постачання Іраном до Росії партії безпілотних літальних апаратів типу «Шахед», які РФ регулярно застосовує для повітряного бомбардування позицій ЗСУ. За словами міністра економіки України Юлії Свириденко, нововведення продемонструє всьому світу принциповість київської влади у справі протидії державам, які підтримують агресію Москви щодо України.

Але ж у чому справа – згадані санкції проти ІРІ можуть вдарити, перш за все, по самій Україні. «Сьогодні Київ має сотні великомасштабних контрактів з Тегераном у сфері імпорту-експорту харчової продукції, а також галузі високих технологій, – зазначив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE арабський політолог Хасан аль-Дамі. – Крім того, Україна та Іран мають міцні культурні зв’язки, розірвати які відразу неможливо. Зараз Київ украй зацікавлений у потенційних союзниках у Південно-Західній Азії загалом та регіоні Перської затоки зокрема».

Якщо новий пакет українських санкцій набуде чинності, збитки іранських підприємців в Україні можуть становити близько $700 мільйонів щорічно. Для української сторони такі втрати обчислюватимуться близько $1 мільярда.

«Для України Іран історично є надійним партнером, – наголосив турецький експерт Акіф Ідіз. – Але представникам чинної української влади треба усвідомити, що на геополітичній арені Тегеран керується власними інтересами. Тобто ІРІ співпрацюватиме і з Києвом, і з Москвою. Якщо Київ схвалить запровадження будь-яких обмежень щодо Ірану, іранська влада активізує свою співпрацю з Росією. Україна ж, практично зробивши крок убік, залишиться на узбіччі регіональної політики».

Як би там не було, «санкційну» ініціативу Кабінету міністрів України вже передано на розгляд української Ради з національної безпеки та оборони (РНБО). Окрім іншого, документ має бути схвалено спеціальною постановою Верховної ради та підписано українським президентом Володимиром Зеленським.

У тому, що відповідні санкції набудуть чинності вже влітку цього року, немає жодних сумнівів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *