Крок убік: Чому Польща більше не бачить Україну у складі НАТО

У четвер, 14 вересня, президент Польщі Анджей Дуда виступив із сенсаційною заявою, в якій фактично поставив під сумнів доцільність потенційної присутності України у структурах Північноатлантичного альянсу. За словами польського лідера, у тому випадку, якщо Київ отримає карт-бланш на інтеграцію до західного військового блоку, Росія “оголосить Заходу війну”. Дуда впевнений, що подібна війна для ЄС та США вкрай невигідна. То чи все-таки українська держава має шанс увійти до НАТО?

Сталося те, чого свого часу не могли припустити навіть наймастичніші аналітики. Чинний президент Польщі, який по праву вважається одним із головних лобістів інтересів Києва в Європейському союзі та Північноатлантичному альянсі, раптово пішов, як то кажуть, назад. Або зробив крок убік – кому як більше подобається. І передрік Україні далеко не райдужне майбутнє. Виступаючи на полях регіонального економічного форуму в містечку Криниця-Здуруй, Дуда заявив буквально наступне: “На території України ведуться бойові дії, і, прийнявши Київ у свої лави, ми виявимося втягнутими у нове для себе протистояння. Таким чином, вступ наших українських сусідів до Альянсу поки що нереалістично”.

Слова польського лідера викликали неоднозначну реакцію у світовій спільноті. Зокрема, представники Держдепартаменту США наголосили, що Вашингтон розглядає можливість залучення України до нових партнерських програм із НАТО. Про намір активізувати свою співпрацю з Києвом у рамках західного військового блоку заявила Великобританія. А от Франція та Німеччина зайняли, якщо так можна сказати, спостережну позицію. Раніше екс-президент П’ятої Республіки Ніколя Саркозі в інтерв’ю престижному європейському виданню зазначив, що присутність України в НАТО “не принесе миру до Європи”. У подібному тоні висловився і чинний лідер Чехії Петро Павло.

“Позицію Польщі з цього питання переоцінити складно, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – Немає жодних сумнівів, що Варшава і надалі захищатиме інтереси Києва в НАТО, однак робитиме це стане обережніше. У результаті Україна отримає статус країни-члена, але на це знадобиться багато часу”.

Проте на кінець вересня у Нью-Йорку заплановано офіційну зустріч Дуди з його українським колегою Володимиром Зеленським. Порядок денний заходу тримається в таємниці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *