Крок убік: чому США засудили напад українських дронів на Москву

Напередодні представники офіційного Вашингтона виступили із спільною заявою, в якій розкритикували дії України на території Росії. Зокрема, американський Білий дім фактично засудив удари відповідних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) по об’єктах у про «спальних районах» Москви. Раніше Сполучені Штати висловили сумнів щодо доцільності здійснення Києвом бомбардувань Білгородської області РФ. Чому, а головне навіщо – США зайняли подібну позицію щодо своїх потенційних союзників?

Прямої та чіткої відповіді на це питання немає. І, мабуть, не буде. Але факт залишається фактом: на зустрічі з журналістами 24 липня прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр озвучила думку американського уряду, зазначивши, що Вашингтон не сприймає проявів тероризму, з якого боку вони б не виходили. «Ми не підтримуємо практику терактів усередині Росії», – наголосила, зокрема, вона. І додала, що на сьогоднішній день цю думку поділяють практично у всіх структурах місцевої влади, включаючи президентську адміністрацію та Державний департамент.

Ця заява викликала замішання у колах міжнародних аналітиків. І експертів можна зрозуміти – раніше Вашингтон асоціював Україну з «виключно дружньою державою» і, виділяючи Києву фінанси, зброю та боєприпаси, наближав можливу перемогу ЗСУ над російським агресором. Але як показав час, у цьому плані перемоги щось явно пішло не так.

Ще кілька днів тому Держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи передачу Україні партії так званих касетних боєприпасів, висловив сподівання, що ці озброєння не будуть застосовані на російській території. Але у справу втрутився юридичний казус. «На сьогоднішній день частину областей України, окупованих Росією, Київ розглядає як свої території, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – Це фактично дозволяє ЗСУ використовувати «касетні бомби» на території Херсонської та Запорізької областей, а також під Донецьком та Луганськом. Щодо БПЛА Україна просто залишила за собою право завдати «превентивних ударів» по російській території. Або відповісти на регулярні бомбардування силами РФ українських населених пунктів».

Іншу думку висловлюють деякі експерти у Європейському союзі. «Називаючи подібні дії ЗСУ «терористичною діяльністю», Америка робить певний крок убік, – стверджує бельгійський аналітик Клаус Хофф. – У даному конкретному випадку Вашингтону необхідно підтримати свій імідж держави, яка дотримується міжнародних правил та законів. Немає жодних сумнівів, що у цьому своєму прагненні США підуть до кінця».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *