Куди дістануть українські дрони?

Атаки українців по нафтопереробним і оборонним підприємствам РФ набирають обертів, що викликає дуже неоднозначну реакцію у світі. Характерно, що кожен раз цілі розташовані далі і далі. Сьогодні (2 квітня) ними стали обʼєкти за Уралом і в Татарстані, які знаходяться більш ніж за 1100 км від лінії фронту.  Але це спричинило вибух не лише на заводі але і в політиці, адже США попереджали: вони проти таких дій. 

Новий етап

Перед сьогоднішньою атакою зберігалася десятиденна пауза, але удари по російським підприємствам відновились. Було встановлено новий рекорд дальності для дронів-камікадзе: вражено обʼєкти за Уралом і в Татарстані. Є тому і докази, тому Росії спростувати цю вдалу атаку не вдастся: наслідки на Єлабузькому заводі, де виробляли безпілотники на зразок іранських Shahed, потрапили на відео. 

Сама фабрика не задокументована в ролику, але за станом кількох менших будівель поруч вже можна робити висновки. 

Російська сторона вказує, що атака велася безпілотниками дальньої дії, які ще не застосовувалися раніше і які представляють великий інтерес як цікаві літальні обʼєкти. Їх порівнюють з більш старою моделлю Cessn. Припускають, що керувався він дистанційно і ніс велику кількість вибухівки. Український оглядач зазначив, що це – модифікація дронів, які до війни вироблялися у Харкові для цивільних потреб, а тепер допрацьовуються певним чином, тільки вже не в Харкові, бо виробництво перенесено.

Слабкість ППО РФ

Поки що невідомо, чи вражені серйозно виробничі потужності в Єлабузі і чи затримає це виробництво російських дронів. Але головне те, що атака стала символічною і продемонструвала: українські БПлА можуть долетіти настільки далеко, як раніше не припускалося, а російське ППО проти них не дуже дієве. Хоча українська сторона каже, що їх можна вразити російськими системами, але все-таки вдається проривати оборону.

Ще одна важлива атака нещодавно сталася за 30 кілометрів від лінії фронту, і вона теж звертає на себе особливу увагу, бо ураження зазнав Нижньокамський нафтопереробний завод – пʼятий за потужністю завод цієї галузі в Росії, який повністю модернізувався після розвалу СРСР. І хоч РФ стверджує, що пожежу після атаки вдалося ліквідувати вже за 20 хвилин, підтверджень цьому немає. 

Особливі нюанси

Самі важливі в цих останніх подіях два фактори:

  • рекордна відстань обʼєктів;
  • відновлення атак по НПЗ. 

Саме через це останніми тижнями Київ зазнав тиску з боку США. 

Перший фурор від атак припав на середину березня, коли в Росії майже щоночі палав якийсь нафтопереробний завод. Саме тоді Вашингтон закликав припинити атаки. Причина банальна – Білий дім занепокоївся про підвищення цін на енергоносії в усьому світі, а це вже перетворилося б на проблему для Джо Байдена під час його передвиборчої кампанії. 

Але те, що відбувається зараз, вказує на один з двох варіантів:

  • Київ ігнорує попередження США;
  • Зеленський знайшов якийсь компроміс з США. 

Президент України сам в інтервʼю днями розповів, що атаки по російським НПЗ викликали незадоволення у американців. Але він наполягав, що ці атаки необхідні і що вони допустимі, адже в них використовуються лише дрони власного виробництва, для застосування якого дозвіл від партнерів не потрібен. І якщо ще недавно вважалося, що американські застереження принесли ефект, то зараз зрозуміло, що це не зовсім так. Можливо, на вимогу США зменшено частоту атак, але повного припинення не відбулося. 

Рейтинги, рейтинги…

Але чи насправді США незадоволене можливим ростом цін? Бензин здорожчав тут з початку поточного року, проте ціни все одно нижчі середніх показників останніх років. Аналітики піддають сумніву, що перебої у виробництві в Росії можуть погіршити ситуацію у галузі аж в США. Адже алгоритм такий: якщо в РФ не зможуть переробити сиру нафту, то її почнуть вивозити у вигляді сировини на світовий ринок. Тобто, в результаті кошти за переробку отримає не Москва, а треті країни. 

В самій Росії при цьому ціни на бензин зростають, адже внаслідок атак потужності вже впали на 14%. Треба зрозуміти, що це офіційні дані, тому реальна картина може бути набагато гіршою. Результатом став навіть імпорт бензину з Білорусі. 

Для військової ситуації це безперечний козир на користь України. Реакція США на тлі цього виглядає досить дивно, тому, скоріше за все, справа не в тих причинах, які називають. Як і в більшості випадків, вони, майже напевно, повʼязані з впливом, внутрішніми і зовнішніми домовленностями і ще масою всього, що називають словом “політика”. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *