Куди застосовують знищені танки РФ

Знищена військова техніка – специфічний металобрухт, що залишається після того, як армія Росії відступає. Яким чином далі використовують ці залишки бойових дій?

Що залишається

Подібні втрати залишаються після атаки по:

  • танкам;
  • бронемашинам;
  • автомобілям;
  • артилерійським системам;
  • системам залпового вогню;
  • літакам;
  • гелікоптерам;
  • установкам ППО тощо.

Та техніка, яку можна поремонтувати, йде далі на поле бою після відновлення. Але більшість вже непридатна для ремонту.

Хто займається сортуванням

Військові адміністрації на місцях повідомляють про втрати супротивника командування сил логістики ЗСУ, після чого приїздять спеціальні підрозділи. В армії між собою їх називають “канібали”. Саме вони детально перевіряють те, що залишилось. Якщо є якісь вцілілі деталі, їх знімають і відправляють для ремонту свого озброєння.

Після того, як техніку таким чином “роздягнуть”, вона може навіть місяцями лишатися на тому самому місці, адже для транспортування потрібна теж важка техніка, яка споживає багато пального. Нерідко такі рештки використовують у якості мішеней на полігонах, якщо вдається їх туди доставити.

Металобрухт з потенціалом

Ще з минулого березня міжнародні спеціалісти займаються вивченням потенціалу понівеченої військової техніки в сфері металургії. Сумарна вартість металобрухту цих решток становить більше 200 млн доларів. Але українські скупники металобрухту оцінили цю сировину значно нижче. Причина – особливі броньовані сплави, які потребують підвищеної температури для перероблення. 

Тобто, танкову сталь можна перетворити лише на таку саму сталь, проте українська військова промисловість зараз майже не працює, а доставка цієї сировини за кордон занадто дорога і нераціональна.

Мистецтво

Тим часом митці швидко зреагували на запит і змогли використати знищену техніку в мистецьких цілях. Наприклад, в Європі і в містах України відбулися виставки російської техніки. Декотрі музеї вже забрали до себе окремі експонати. Такі перфоманси несуть подвійний сенс: по-перше, слугують нагадуванням, що війна поруч і вона триває, по-друге, дають зрозуміти, що це лише шматок металу, який перетворюється на бляшанку, якщо відмінусувати від нього агресивну людину.

В утиль

Мистецькі прагнення не здатні огорнути всі полишені рештки, тому питання з утилізацією стоїть гостро. Такі уламки спричиняють шкідливий вплив на навколишнє середовище і шкодять інфраструктурі. Останніми роками в Україні броньовану техніку не утилізували, а лише накопичували на полігонах. Проте, зараз цим питанням займається міноборони. Скоріше за все, питання вирішиться із залученням європейських переробників, які мають відповідні технології і досвід.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *