Куля, через яку луснули китайсько-американські відносини

Аеростат в небі над США створив багато шуму, оскільки версії щодо його призначення і подальшої долі змінювалися щодня. Що ж це було насправді і чим ситуація обернеться для міжнародної політики?

Як виявили

Перше повідомлення про літаючий обʼєкт у повітряному просторі США зʼявилося 2 лютого. Заявив про це Пентагон, за чиїми висновками суспільство дізналося, що шар – це китайський зонд для накопичування інформації, тобто – для розвідки. В той самий день американці підкреслили: це порушує міжнародне право.

Реакція винуватця

Пекін не став заперечувати, що зонд дійсно належить йому, але запевнив, наче це – обʼєкт для збору метеорологічних даних, який був віднесений вітром за межі країни. Китайські чиновники з Міністерства іноземних справ вирішили діяти на упередження і одразу попросили виключити спекуляції у дусі “шпіонських зондів”.

Тим часом Міноборони США встановили, що аеростат знаходиться у небі ще з 28 січня, а в проміжку встигнув побувати і над Канадою. Кордон між Штатами і Канадою він перетнув над Айдахо. Пентагон заявив, що в них не було можливості вразити цю ціль після того, як вона опинилась над Аляскою.

Реакція двох країн

США і Китай відреагували на інцидент по-різному:

  • США: одразу після підтвердження інформації Держсекретар Блінкен відмінив майбутній візит в Китай, а адміністрація у Вашингтоні затвердила це рішення. При цьому офіційно прозвучало, що відношення з Пекіном на цьому не припиняються, просто нову дату поїздки назначать пізніше.
  • Китай: Міністр закордонних справ Ван І звинуватив Захід в створенні непотрібного галасу навколо того, що сталося, і назвав таку поведінку неприпустимою. Хоча факт, що входження аеростату в небо над Штатами є порушенням суверенітету, китайці заперечувати не стали.

Вже 3 лютого проходила пресс конференція Байдена, яка була присвячена економіці. Під час неї Президенту задавали питання і про повітряний зонд, проте він ухилявся від відповідей. Після цього Конгрес виніс вимогу про негайне знищення китайської кулі. 4 лютого Байден заявив, що ситуація з метеозондом вирішиться найближчим часом. Яким саме чином – залишилось незрозумілим.

Цікаво, що на 15 лютого назначений закритий брифінг Сенату, під час якого між іншим будуть розглянуті і питання аеростату. Планується порівняти розвідзасоби, що є на озброєнні Пекіну та Вашингтона, а також – самі нові напрацювання, котрі ще не застосовують, але найближчим часом будуть застосовуватися.

Ліквідація зонда

Хоч заява Байдена про те, що питання з китайським зондом скоро буде вирішено, була розмитою і неконкретною, вже за кілька годин вияснилось, про що саме йшлося: обʼєкт був збитий. Знищення провели за допомогою ракети AIM-9X, яку запустили з борту винищувача F-22. Цей літак вилетів зі штату Вірджінія. Президент сказав, що наказ про знищення було віддано ще 1 лютого, але виконати одразу його не могли з міркувань безпеки.

Вже 5 лютого провели збір уламків, які зможуть пролити світло на те, що відбувається.

Ескалація з боку Китаю

Міністерство закордонних справ Китаю гостро відреагувало на знищення аеростату. Вони заявили, що інцидент умисно використали і зробили формальним поводом для нападок на Китай. Запевняють також, що куля зʼявилась над територією США через фатальний збіг подій.

Що думають експерти

Думки експертів з різних країн з приводу ситуації наступні:

  • Голова Європейської народної партії при ЄС Вебер каже, що це змусить ЄС і США консолідуватися у відношенні Китаю.
  • Експерти міжнародного дискусійного клубу “Валдай” вважають, що можливі два варіанти: або інцидент замнуть, або він стане початком регресу дипломатичних відносин цих двох країн.
  • Старший радник по Азії і директор проекту “Потужність Китаю” в Центрі стратегічних і міжнародних відносин Бонні Глейзер відмічає, що епізод не пройде безслідно, саме тому він отримав такий широкий розголос у ЗМІ.
  • Китайські експерти Центра американських досліджень підкреслюють, що прецедент міг бути створений для того, щоб відмінити візит Блінкена в Китай, оскільки напередодні не було створено потрібних умов для переговорів. Якби США були впевнені в тому, що аеростат є шпіонським зондом, його ліквідували б одразу після виявлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *