Кількість людей в Росії різко скорочується

Політична реальність Росії найгіршим чином відображається на демографічній ситуації в країні. Якщо не вдатися до термінових заходів, то така динаміка може привести до тотальних наслідків вже за кілька років.

І в попередні періоди картина не була нормальною. Депопуляція найбільше стосувалася не етносів, а саме руських людей.

Наприкінці 2022 року була проведена детальна аналітика, результати якої надав демограф і незалежний експерт Олексій Ракша.

Найважливіші моменти такі:

  • В 2022 році населення країни сягнуло рекордного мінімуму за останні 10 років і впало до 143,2 млн (Крим не враховувався).
  • Очікується, що в 2023 році відбудеться справжній демографічний провал. Ще в квітні минулого року рівень народжуваності став найнижчим з часів Другої світової війни. Цей показник був повʼязаний з важким економічним становищем і непростим фінансовим положенням родин, які могли б стати батьками. З початком війни бажаючих народити стане однозначно менше.
  • За минулий рік з Росії виїхало не менше мільйона людей, і процес цей тільки набирає обертів. Перша хвиля виїзду склала біля 150 тис людей. Під час другої хвилі кількість емігрантів за різними оцінками коливалась в діапазоні від 350 тис до 800 тис людей.

При цьому мобілізація викликала сплеск кількості заключених шлюбів. Восени, як тільки оголосили мобілізацію, у даній сфері зафіксували справжній бум. Якщо в жовтні 2021 року з 1000 росіян утворювалося 6,6 родин, то в 2022 – 7,2.

Ще один фактор, на котрий вплинула СВО – довжина життя чоловіків. Вона знизилась через втрати на фронті більше, ніж на півроку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *