Кінець епохи підтримки Європи: Макконелл повідомив про відставку

На цьому тижні лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл повідомив, що йде у відставку. Це вже назвали не тільки капітуляцією Сенату, але і великим програшем Європи. Чому його персона вважається такою важливою і чи дійсно варто очікувати трагічних наслідків?

Нове лідерство

Протягом 18-річного головування в Сенаті Мітч Макконелл був людиною, яка ледве не рекордний час стабільно стояла на верхівці американської влади. Проте, зараз прийшла епоха нового лідерства. І якби він заявив про свій відхід з посади в інші часи, це було б цілком логічно:

  • політику вже 82 роки, і займатися активною роботою йому не легко;
  • рік тому чоловік впав і отримав струс мозку, через що майже два місяці проходив лікування;
  • на прес-конференціях він неодноразово втрачав послідовність у відповідях і збивався з ходу промов.

Отож, очевидно, що йому дійсно вже час піти на заслужений відпочинок. Якби це були менш турбулентні часи. 

Але у своїй промові про відставку Макконелл відкрито заявив: відбувається повна зміна структури влади, прибічники Трампа зайняли верх в Палаті представників на чолі з Майком Джонсоном. 

Попри власні вподобання

Складність полягає в тому, що саме Сенат становив стримуючу силу для популістських та ізоляціоністських течій республіканців, і головною персоною в цьому процесі був саме Макконелл, який теж був республіканцем, але талановито підтримував баланс між гілками влади.

Під час президентства Трампа очільник Сенату співпрацював з ним, і навіть активно допомагав, адже робота базується насамперед на плідній взаємодії заради країни попри власні вподобання. За той час Мітч Макконелл зміг реалізувати давні мрії і створити консервативну більшість в Сенаті.  Наприклад, його зусиллями скасували державне право на аборт.

Після поразки Трампа саме Макконелл поставив колишнього Президента США на місце, звинувативши того в штурмі Капітолію. З тих пір між політиками почалась справжня холодна війна. 

Ще є час

Зовсім різні позиції у них і щодо війни в Україні:

  • Прихильники Трампа відійшли від політики Рейгана, який наголошував, що США бореться за демократичні цінності світу і таким чином підтримують нормальний рівень економіки в своїй країні. 
  • В той же час Макконелл стійко притримувався курсу Рейгана, хоч за це і поплатився не раз за свою політичну карʼєру. 

Зараз в цю концепцію повністю вкладається і фінансування України. На початку повномасштабного вторгнення саме Макконелл просував відповідний закон, але тепер він стикнувся з блокуванням допомоги, яка не надається місяцями. Розуміючи, що будь-які подальші зусилля безсенсовні, він йде з посади. Наслідком цього однозначно стане більш ізоляціоністська політика США в майбутньому. 

Оскільки Макконелл заявив, що піде з посту в 2025 році, до тих пір він планує мобілізувати всі сили, щоб стати на захист України. Далі він працюватиме звичайним сенатором до 2027 року. Звичайно, такого впливу, як зараз, він вже не матиме. І хоч новина ця цілком очікувана з огляду на вік і політичні обставини, проте для Європи вона все-одно не обіцяє нічого хорошого. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *